DOMUZ GRİBİ SALGINI…!
PANİK
YAPMA ZAMANI MI?
HAYIR
Domuz gribi nedir?
Domuz gribi ( A / H1N1 virüsü ); domuzlar arasında yaygın
olan bir grip türüdür. Domuz gribi influenza A tipi bir grip virüsünün
yol açtığı salgınlar yapan, bulaşıcı bir hastalıktır. Çok hafif
grip belirtileriyle de seyredebilir bazen de ağır zatürreeye
kadar giden ve ölümle sonuçlanabilen tabloya dönüşebilir.
Domuz Gribi Nasıl Bulaşır?
Domuz gribi virüsü
geçirdiği değişim sonucu artık domuzdan
insana ve insandan insana bulaşabiliyor, bulaşma yolu ise
solunum olarak belirtiliyor. Halen
devam eden salgın insandan insana bulaşma şeklinde
yayılmaktadır.
Kişiden kişiye genellikle öksürme, aksırma esnasında ortama
yayılan ve virüs içeren damlacıklarla bulaşmaktadır. Bu
damlacıklar, direkt solunum yolu ile alınabileceği gibi
ortamdaki kapı kolu, masa, sandalye gibi cansız yüzeylerden
eller vasıtasıyla da alınabilinmektedir. El sıkışma ile de
bulaşabilmektedir.
Hasta kişiler hastalık belirtileri
başlamadan 1 gün önce ve hastalık esnasında 7 gün süreyle
bulaştırıcıdırlar.
Hastalık Domuz
Eti Yemekle Bulaşır mı?
Domuz gribi virüsünün 70 ºC pişirme ısısında öldüğü
bilinmektedir ki bu etlerin genel pişirilme ısısıdır. Uygun
şartlarda elde edilen ve uygun şekilde pişirilen domuz etinin
insana domuz gribi virüsü bulaştırmadığı düşünülmektedir.
Hastalığın
Belirtileri Nelerdir?
Belirtiler normal grip
belirtileri gibidir:
|
·
Yüksek ateş
(koltuk altından ölçülen 38 ºC derece ve üzeri),
·
Öksürük,
·
Boğaz
ağrısı,
·
Burun
akıntısı,
·
Vücut
ağrıları,
·
Baş ağrısı,
·
Titreme,
halsizlik,
·
Nadiren
kusma ve ishal.
|
Grip Geçiriyorsunuz; Normal Grip mi, Domuz Gribi mi?
Yukarıdaki belirtiler sadece domuz gribine özgü olmadığı için
tanı konulurken hastanın yakın geçmişi sorgulanmalıdır.
-
Son yedi
içinde domuz gribi A(H1N1) virüsü enfeksiyonu olan bir kişi
ile yakın temasta bulunmak ya da,
-
Son yedi
gün içinde insandan insana geçtiği saptanan domuz gribi
A(H1N1) vakasının olduğu bir ülkede bulunmuş olmak domuz
gribi yönünden riskin yüksek olduğunu gösterir. Bu şartlarda
mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
Koruyucu aşısı
var mı?
Mevsimsel
gribe yönelik uygulanan aşılar domuz gribine karşı koruma sağlamaktadır.
Hastalığın Tanısı Nasıl Konulur?
Belirti-bulguların görüldüğü hastalardan, hastalığın ilk 4-5
gününde alınan solunum
salgılarında (boğaz, burun sürüntüleri veya trakeal aspirat
gibi) virusun
gösterilmesi ile konmaktadır. Virus kültürü, PCR ve antikor
titre artışları
tanımlamada önem taşımaktadır. Ancak vakanın kesin teyidi dünya
çapında belirlenmiş
olan referans laboratuarlar tarafından yapılabilmektedir.
Hastalığın tedavisi var
mıdır?
Gripte
kullanılan antiviral ilaçlar bu grip türünde de
kullanılmaktadır. Bu ilaçlar hastalık belirtileri başladıktan
sonra ilk 48 saat içerisinde verildiğinde hastalığın şiddetini
azaltıp, süresini kısaltabilir.
Ayrıca
destekleyici tedavide şikâyetlerin azaltılmasına yönelik olarak
doktor tavsiyesiyle çeşitli ilaçlar kullanılabilir.
Antibiyotik
kullanmanın virüsün tedavisi için herhangi bir yararı olmaz.
Domuz gribinden
korunabilmek için neler yapabiliriz?
·
Hijyen kurallarına dikkat etmeliyiz. Sık sık sabunla ellerimizi
yıkamalıyız. (Alkol bazlı el dezenfektanları kullanılabilir)
·
Vücut direncimizi yüksek tutmalıyız. Bunun içinde düzenli
uyumalı, dengeli beslenmeli ve bol sıvı tüketmeliyiz.
·
Ellerimizi yıkayamadığımız durumlarda, ağzımıza, burnumuza ve
gözlerimize ellerimizle dokunmaktan kaçınmalıyız.
·
Grip şikâyetleri olan kişilerle yakın temastan kaçınmalıyız.
·
Öksürürken ya da hapşırırken ağız ve burnumuzu
tek kullanımlık mendil
ile mendilimiz yoksa ceketimizin iç kısmı ile ağız
ve burnumuzu kapatmalıyız.
·
Kapalı, kalabalık ve havasız ortamlarda bulunmamaya dikkat
etmeliyiz. Bulunduğumuz kapalı ortamları sık sık
havalandırmalıyız.
·
Hastalığın bulunduğu ülkelere zorunlu kalmadıkça seyahat
etmemeliyiz.
HİJYENİK
EL YIKAMA İŞLEMİ
Konuyu Hazırlayan:
Doç. Dr.Jale Erten - Dr. Fikret Özgür
KAYNAKLAR
|
Web sayfasının dizaynı Aytuna Devrim Canbul tarafından
yapılmıştır.
Menu |
E-Posta
| Bilkent
Üniversitesi Ana Sayfası
|
|