KANAT’TAN

Kanat’ta Yeni Yönelimler...

Sayı 16: Güz 2004

Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü ve Türk Edebiyatı Merkezi, kuruluşlarından bu yana geçen altı yıl içinde 35 edebiyat etkinliği düzenledi. Yedisi lisansüstü öğrenci sempozyumu olan 15 sempozyumda toplam 274 bildiri sunuldu. Bunların birçoğu çeşitli edebiyat dergilerinde, bazen özel dosyalar hâlinde yayımlandı. Merkezin Sait Faik Abasıyanık, Melih Cevdet Anday ve Yaşar Kemal’i konu alan sempozyum kitapları Adam ve Alkım yayınlarınca basıldı. Aynı süreçte bölüm, elliye yakın öğrenciyi yüksek lisans derecesi ile mezun etti ve şu an ilk doktora mezunlarını vermeye hazırlanıyor.

Son sayımızdan bu yana iletebileceğimiz en önemli yenilik, bölümümüzde yapılan yüksek lisans tezlerinin tam metinlerine artık internette ulaşılabilmesi. Bilimin “kamusal” bir etkinlik olduğunu bir kez daha anımsatan bu uygulamanın Türkiye’deki diğer akademik birimlerce de benimsenmesini diliyoruz.

Türk Edebiyatı Merkezi’nin bu yılki en önemli etkinliği, 27 Nisan 2005’te düzenlenecek olan Behçet Necatigil Sempozyumu. Genç Eleştirmenler Sempozyumu’nun altıncısı ise 9-10 Mayıs tarihlerinde yapılacak.

Kanat’ın yayın yönetmeni olarak 2000 yılında çıkan üçüncü sayıdan bu yana sürdürdüğüm yolculuk bu sayıda sona eriyor. Kurumsal yenilenme açısından bu tür gönüllü görev değişikliklerinin yararına inanıyorum. Benden sonra sorumluluğu üstlenecekler, Kanat’ı yeni ufuklara taşıyacaklardır.

Sorumlusu olduğum 14 sayının çalışmalarında bana destek olan bölüm ve merkez başkanı Talât S. Halman’a, danışman olarak katkıda bulunan değerli dostlarım Mehmet Kalpaklı ve Orhan Tekelioğlu’na, önceki sayılarda yayın yönetmeni yardımcılığı yapan, tasarım ve dizgiyi gerçekleştiren öğrencilerimize, son iki sayıdaki özverili düzeltme ve dizgi çalışmasıyla standardın düşmesine izin vermeyen Tuğba Yıldırım’a, bu sayının yayın yönetmeni yardımcılığını üstlenen Jale Özata Dirlikyapan’a yürekten teşekkür ederim. Öğrenci yazarlarımızın, kitap tanıtımları ve etkinlik haberleriyle dışarıdan katkıda bulunan yazarların, eleştiri ve önerileriyle Kanat’a yön veren yüzlerce dostun adını tek tek anamayacağım. Ancak, baştan beri yanımızda olan Reyyan Ayfer’e, İdil Avcıoğlu Battal’a, Demet Güzelsoy Chafra’ya, baskı sürecinde hep desteğini gördüğümüz Nedim Bakan’a özellikle teşekkür ederim. Kanat’ın yeni yönelimlerinde buluşmak üzere...

Süha Oğuzertem

Yayın Yönetmeni

suha@bilkent.edu.tr