Seminer ve Söyleşiler

İlginizi çekecek konular ve konuşmacılar... ODEON, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nde bulunan Bilkent Konser Salonu ve Mühendislik Fakültesi'nde yer alan Mithat Çoruh Amfi ve diğer konferans salonları

Dinlemeniz, düşünmeniz, sorularınızı yöneltebilmeniz için...

Genç ve üniversiteli olmaktan sağlıklı yaşamaya, gönüllülük kavramından bilimin sanattaki gizemli yerine kadar...

Tadımlık Üniversite (1 puan)
Prof. Dr. Sinan Sertöz

Bilkent'teki yaşamın çeşitli kesitlerinden derlediği örnekler ve hikayeler yardımıyla sizlere üniversite hayatının genel bir tanıtımını yapacak ve henüz başlamakta olduğunuz bu keyifli serüveni anlamlı ve verimli kılmanız için ipuçları verecektir.

15 Eylül 2011 Perşembe
Saat: 11:30
ODEON

60 dakika

Açık mekan olduğunu unutmayın... Yanınızda kazak, ceket bulunmasında yarar var.



Yaşam Boyu Öğrenme ve Bilgi Okuryazarlığı (1 puan)

Bilge Öztürk

Rekabet gücünüzü artırmak, çağdaş yaşama ayak uydurmak ve her konuda başarılı olabilmek için bilgi okuryazarı olmanız gerekmektedir. Üniversite yaşamınız boyunca sizden farklı konularda ödevler hazırlamanız istenecek. Ödevlerinizi nasıl hazırlayacağınız konusunda yardımcı olmayı hedefleyen bu çalışmada, nasıl bilgi okuryazarı olacağımızı, bilgi okuryazarı olmak için neler yapabileceğimizi tartışacağız.

15 Eylül 2011 Perşembe
Saat: 14:30
EE-01 Konferans Salonu

60 dakika



Charles Darwin ve İnsan Genetiği (1 puan)
Prof. Dr. Tayfun Özçelik

Bilim dünyası kısa bir süre önce Darwin'in doğuşunun 200., "Türlerin Kökeni" kitabının basılışının 150. yıldönümünü kutladı Bu konuşmada Charles Darwin anlatılacak, tüm zamanların en önemli bilimsel gelişmelerinden bir tanesi olarak nitelendirilen evrim teorisi ve bilim dünyasındaki yansımaları tartışılacaktır. Bu kapsamda moleküler evrim ve insan genetiği, mutasyonların fenotip üzerine olan etkileri incelenecektir.

15 Eylül 2011 Perşembe Saat: 14:30
17 Eylül 2011 Cumartesi Saat: 13:30

60 dakika



Sigarasız Bilkent (1 puan)
Dr. Selcan Başak Soyluoğlu

Katılımcıların sigara ile ilgili yaşantılarının ve öykülerinin paylaşılacağı, SİGARA İÇEN-İÇMEYEN herkese açık etkileşimli tartışmalı bir söyleşi.

15 Eylül 2011 Perşembe Saat: 14:30 Mithat Çoruh Amfi
17 Eylül 2011 Cumartesi Saat: 13:30 Mithat Çoruh Amfi

60 dakika

Sınıfta Kalmanın Yolları (1 puan)
Prof. Dr. Abdullah Atalar, Rektör

Üniversite ortamında akademik programlar, dersler ve notlama sistemiyle ilgili sıkça sorulan sorulara cevap bulmak ve ders yükü, yarıyıl not ortalaması, sınamalı öğrenci, yarıyıl tekrarı, ön koşul, ders tekrarı, ders ekleme-çıkarma ve benzeri kavramlarla tanışmak için iyi bir fırsat! Sakın kaçırmayın!

15 Eylül 2011 Perşembe Saat: 15:00 Bilkent Konser Salonu
17 Eylül 2011 Cumartesi Saat: 10:30 ve 12:00 Bilkent Konser Salonu

40 dakika



Gönüllü Paylaşımlar (1 puan)
Toplumsal Duyarlılık Projeleri Gönüllüleri

Toplumsal Duyarlılık Projeleri Gönüllüleri Gönüllülük, adından da anlaşılacağı gibi, gönülden ve isteyerek yapılan bir eylemdir. Daha zor durumda olanların yaşamına bir değer katmak ve bu paylaşımın kişiye ve topluma kazandırdıkları... Sosyal sorumluluk anlayışına Bilkent'ten bir açılım...

17 Eylül 2011 Cumartesi Saat: 10:30 ve 13:30
EE-01 Konferans Salonu

60 dakika


Yaşamda Kalite (1 puan)
Mehmet Auf

İnsanı insan yapan özellikler nedir sizce? Yaşamın kalitesini yakalamış insan nasıl bir insandır? Siz yaşamın kalitesini yakaladığınızı düşünüyor musunuz?

Mehmet Auf, stresli geçen üniversite giriş sınavı hazırlık döneminizin ardından, Bilkent Üniversitesi öğrencisi olarak yaşamınızı nasıl daha kaliteli, daha mutlu ve az stresli geçirebileceğinizin ipuçlarını paylaşacak. Mehmet Auf'un 'Mutluluğun Formülü'nü de paylaşacağı konuşmasını kaçırmayın!

17 Eylül 2011 Cumartesi Saat: 11:30 ve 14:30
Merkez Kampüs Spor Salonu

60 dakika




Bilkent'te Yaşam (1 puan)
Hazırlayan: Öğrenci Dekanlığı
Sunan: Bilkent Üniversitesi Öğrencileri

Kampüsümüzdeki sosyal ve kültürel yaşamı zenginleştiren, hayatı kolaylaştıran olanaklara öğrenci gözüyle bakış.

17 Eylül 2011 Cumartesi Saat: 12:00 ve 15:30
GSTMF FFB-22

40 dakika



"Üniversite Ortamında İnsan ve Değerleri" (1 puan)
Prof. Dr. Yasemin Yalım

Yaşam, insanın kendi varoluşunu anlamlandırması için olanaklar sunar. Kişi doğduğu günden başlayarak kendini çeşitli açılardan geliştirir; bir anlamda varoluşunun sınırlarını keşfe çıkar. Bu yolculuklardan biri de değerli insan olmaya doğru yapılan yolculuktur. Pek çok aşaması, bir o kadar da durağı olan bu yolculukta yolumuz aileden, arkadaşlardan, sevgililerden, düşmanlıklardan, kazanmalardan ve kaybetmelerden geçer. Her adımda biraz çoğalır, biraz azalırız; yaşamımızın sonunda çoğalmalarımızın daha çok olacağını umarak yolculuğumuzu sürdürürüz. Yolumuzun geçtiği yerlerden biri de üniversitedir. Üniversite bize yalnız yeni bir varoluş alanı sunmakla kalmaz; yolculuğumuz sırasında sırt çantamızda bulunması gerekenleri gözden geçirip güncellememizi sağlar. Yaşamımız boyunca "mesleğim" diyeceğimiz çok önemli bir parçamızı ve ona ilişkin değerleri kurar; bize farklı yolculuk olanakları sunar. Üniversitenin güvenli ortamında yaşamı deneriz; "iyi" insan ve "iyi" bir meslek kişisi olmanın yollarını araştırırız. Bu sunumda insan değerlerinin içeriğini ve anlamlı bir yaşamın olanaklılığını birlikte düşünürken "nasıl iyi oluruz-iyi olduğumuzu nasıl biliriz?" sorularına ortak yanıtlar arayacağız. Birlikte yapacağımız küçük yolculuk için sırt çantanıza ilginizi, arzunuzu, düşünme gücünüzü, hayallerinizi ve istencinizi koymayı unutmayın.

17 Eylül 2011 Cumartesi Saat: 12:00 ve 15:30 EE-01 Konferans Salonu

60 dakika



Temel Afet Bilinci (1 puan)
Bilkent Arama Kurtarma İlkyardım Topluluğu (BILAID)

Doğal afetler her an kapımızdadır; ama bunu bilmek günlük hayatta bize sıkıcı gelir. Deprem ve yangınla karşılaşmamız durumunda uygulayacağımız birkaç davranış bizim ve çevremizdekilerin hayatını kurtarabilecekken, kaçımız bunları aklında tutuyor? Unutmayalım ki doğal afetler, her zaman onları kabullenmekten kaçanları etkiler.

17 Eylül 2011 Cumartesi Saat: 15:30 Mithat Çoruh Amfi

60 dakika




İlkyardım (1 puan)

Dr. Mete Aker, Uzm. Hemşire Yüksel Dur

Bilkent Üniversitesi İlkyardım Eğitim Merkezi'nin vermiş olduğu sertifikalı ilkyardım kurslarından bir örnek sunulacaktır.

17 Eylül 2011 Cumartesi Saat: 12:00 Mithat Çoruh Amfi
19 Eylül 2011 Pazartesi Saat: 10:30 Mithat Çoruh Amfi

60 dakika



Bilim ve Sanat "GEN-ART" (1 puan)

Prof. Dr. Tayfun Özçelik

Genetik kavramların yorumlanmasıyla ortaya çıkan yeni bir görsel sanat akımı günümüz sanatçıları arasında giderek yaygınlaşmaktadır. Erken dönemini 1990'lı yıllarda yaşayan ve DNA üzerinde yoğunlaşan bu sanat akımının ilk örnekleri Batı Avrupa ve Amerika'da bulunan bazı büyük müzelerde sergilenmiş, üniversitelerin sanat bölümleri konu üzerinde sempozyumlar düzenleyerek bilim-sanat ilişkisi üzerinde durmuşlar ve sanatçıların genetik kavramları görsel sanatlar alanında nasıl yorumladıklarını incelemeye almışlardır. Biyoteknoloji, nanoteknoloji, biyoinformatik, bilişim teknolojileri gibi moleküler kavramların giderek önem kazandığı günümüz dünyasında bilim-sanat etkileşiminin görsel ürünlerini her geçen gün daha çok göreceğimizi düşünmek herhalde gerçekçi bir tahmin olacaktır.

19 Eylül 2011 Pazartesi Saat:10:30 Bilkent Konser Salonu

60 dakika




Kuşların Doğasında Doğayı Tanımak (1 puan)
Riyat Gül

Türkiye'nin kuşları ve yaşam alanları, yaşamlarını tehdit eden faktörler, neler yapıldığı ve yapılması gerektiği ile ilgili bu sunumda kuş gözlemciliği ve kuş gözlem okullarını tanıyor, "Birey olarak toplumda doğa farkındalığını nasıl artırabiliriz?" sorusuna yanıt arıyor, Türkiye'de sık rastlanan kuşları izliyoruz.

19 Eylül 2011 Pazartesi Saat: 15:30 Mithat Çoruh Amfi

60 dakika

   
 
| Ana Menu | E-Posta | Bilkent Üniversitesi Ana Sayfası |