01 Haziran 2005, Zaman

Türk öğrencinin hücredeki keşfi bilimsel yanılgıyı düzeltti

25 yaşındaki bilim adamı Cömert Kural Amerika’nın prestijli bilim dergilerinden The Scientist’e kapak oldu. Keşfiyle yeni bir çığır açan Kural, yaygın anlayışın aksine hücre içindeki iki proteinin rekabet içinde değil koordineli çalıştıklarını ortaya koydu.

Amerika’nın Illinois Üniversitesi’nde biyofizik alanında doktora çalışması yapan 25 yaşındaki Cömert Kural’ın bilimsel çalışması dünyanın en prestijli bilim dergileri arasında gösterilen The Scientist’in haziran sayısına kapak oldu. Türk öğrenci Cömert Kural “hücre içindeki motor proteinleri” konulu makalesi ile bilimsel alanda yeni bir çığır açtı. Kural, bilim çevrelerinde kabul gören anlayışın aksine motor proteinleri olarak bilinen ‘kinezin’ ‘daynein’lerin rekabet içinde değil koordineli çalıştıklarını ortaya çıkarttı. Buna göre kinezinler yükü götürürken dayneinler taşırken ise kinezinler sahneden çekiliyor. Genç bilim adamı gördüklerini şöyle yorumluyor. “ Bilim bir kez daha gösterdi ki kainatta geçerli olan kural çatışma değil dayanışmadır.”

Cömert Kural’ın geliştirdiği teknik sayesinde bilimde yeni bir saha açıldığına dikkat çekiliyor. Çalışmayla ayrıca hücre içindeki trafiği çok daha ucuz ve kolay takip etmenin formülü ortaya koyuyor. Deneylerin başarıyla sonuçlanması halinde pahalı lazerler ve optik cihaza ihtiyaç duymadan bu teknik kullanılabilecek. Kural, bilim dünyasında yankı uyandıracak bir çalışma üzerinde duruyor. “Uzun zamandır araştırdığım bir protein var. İnsan kulağında görev yapıyor ve zayıf titreşimleri kuvvetlendirerek fısıltıları bile duymamızı sağlıyor. Bu proteinin sırrı yaklaşık 20 yıldır çözülememiş” diyen Cömert Kural işlerin yolunda gitmesi halinde bilimde yepyeni bir sahanın açılacağına inanıyor.

Cömert Kural Bilkent’i ilk tercihinde burslu kazandı

1980 Kastamonu doğumlu Cömert Kural memur bir ailenin çocuğu. Liseyi Ankara Atatürk Anadolu Lisesinde okudu. Ağabeyi Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Fizik eğitimi gördüğü için fiziğe merak sardı. Billkent Üniversitesi Fizik bölümünü ilk tercih olarak yazdı ve burslu olarak kazandı. Mezuniyet sonrası başta katı-hal fiziği olmak üzere biyofizik, elektronik mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği dallarında Amerika’da zirvede olan University of Illionis at Urbana Champaign’den Biyofizik bölümünde doktora yapmaya hak kazandı. Şu anda doktorada 3. senesini tamamlayan Cömert Kural bilimsel çalışmalarına devam ediyor