01 Kasım 2004, Andante Dergi

Bilkent Senfoni`den Çığır Açan Kayıtlara Devam

Bilkent Senfoni Orkestrası, klasik müzik dünyasında “majors” olarak anılan en büyük firmaları arasındaki EMI için piyanist Jean-Philipe Collard ile birlikte doldurduğu Sancan/Çaykovski CD kaydıyla bir ilki başardı. Ülkemizin bu en faal orkestrasının yeni sezonu ve kayıt projeleri hakkında, Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekanı Dr. Işın Metin`le görüştük.

Bu sezon Bilkent Senfoni ile hangi şef ve solistleri izleyebileceğiz?
Müzik Direktörümüz Emil Tabakov`un yöneteceği konserler dışında konuk şef olarak şu isimlerle çalışacağız: Lior Shambadal, Enrique Batiz, Jouzas Domarkas, Ari Rasilainen , Joerg Faerber, Gürer Aykal, Klaus Weise, Bujor Hoinic, Howard Griffiths, Rengim Gökmen ve Francesco La Vecchia. Solistler ise şöyle: Şefika Kutluer, Vaclav Hudecek, Devler Opera ve Balesi Solistleri (Feryal Türkoğlu, Şebnem Algın, Ayhan Uştuk, Suat Arıkan, Ferda Yetişer, Tuncay Kurtoğlu), Ayla Erduran, Alexander Rudin, İdil Biret, Mark Zeltser, Adrian Petrescu, Fazıl Say, Cornelia Helfritch, Kamerhan Turan, Gülsin Onay, Kristian Koev, Patricia Kopatchinskaja, Vesselin Paraschkevov, Suna Kan, Muhiddin Dürrüoğlu Demiriz, György Sandor, Vadim Repin.

Haftalık konserler hangi günlerde yapılacak?
Konserlerimiz bu yıl da Cumartesi günleri, saat 20.00`de.

Özel konserler yer alıyor mu programda?
Ekim ayında iki özel konserimiz vardı. 23 Ekim`de Dvorak yılı ve 29 Ekim`de Cumhuriyet Bayramı Özel Konserleri. Atatürk`ü Anma Haftası kapsamında 10 Kasım`da bir konserimiz var. Emil Tabakov`un yöneteceği bu konsere, Ayla Erduran ve Alexander Rudin solist olarak katılacaklar. Konserde Brahms`ın İkili Konçertosu ile Mahler`in 5.Senfonisi seslendirilecek.

Geleneksel Yeni Yıl Konserimiz ise bu yıl 29 Aralık`ta. 16 Nisan`daki konserimiz, 22.Uluslararası Ankara Müzik Festivali kapsamında, Cemal Reşit Rey`in anısına gerçekleştirilecek. Konserin şefi Rengim Gökmen. Rey`in Katibim çeşitlemeleri` nde solist Hande Dalkılıç olacak. Konserde, diğer çağdaş Türk bestecilerin eserlerinden de örnekler yer alacak. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı konseri benim yönetimimde, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi öğrencilerinin solist olarak katılımlarıyla gerçekleştirilecek.

Bu sezon müzikseverler hangi Türk bestecilerin eserlerini dinleyecekler?
30 Eylül`de Merkez Bankası işbirliği ile yaptığımız konserde Ulvi Cemal Erkin`in Köçekçe, Piyano Konçertosu ve 1.Senfoni seslendirilmişti. Emil Tabakov yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası tüm bu eserleri kaydetti. Piyano konçertosunda solist, ünlü Fransız piyanist Jean-Phillipe Collard idi. Mersin Festivali`nde Fazıl Say`ın İpekyolu`nu sanatçıyla birlikte seslendirdik. Kasım ayında, Ekrem Zeki Ün`ün Yunus`un Mezarında isimli eseriyle Muammer Sun`un Bozkır`ı kayda alınacak. Adnan Saygun`un 3.Senfonisi 12 Şubat`ta icra edilecek. Konserin şefi Rasilainen, CPO firması için Saygun`un senfonilerini kaydeden şef. Ulvi Cemal Erkin`in Keman Konçertosu`nu Suna Kan yorumlayacak. Cemal Reşit Rey Özel Konseri`nden az önce bahsetmiştim.

Ankara dışında nerelere gideceksiniz?
Mersin Müzik Festivali`inde iki konser yaptık. 6 Kasım`da İş Sanat Konser Salonu`nun sezon açılış konserinde sahnede olacağız. Haziran`da Aspendos Opera ve Bale Festivali ve İstanbul Müzik Festivali`ne katılacağız.

Bildiğimiz kadarıyla, Bilkent Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi bu yıl öğretim kadrosuna, alanında uzman birçok uzman birçok isim kattı.
Evet, aramıza yeni katılan isimlerle öğretim kadromuz daha da zenginleşti. Bu isimler; Fazıl Say (piyano), Gürer Aykal (şeflik-master), Kâmuran Gündemi (piyano), Nusret İspir (klarnet), Erkin Onay (keman), İbrahim Yazıcı (çeşitli dersler, şeflik), Sanem Berkalp (piyano), Oylun Pirolli (şan), Hakan Kalkan (şeflik).

Adnan Saygun Araştırma Merkezi ile ilgili bu yılki planlarınız neler?
Erkin CD kaydı aslında Saygun Araştırma Merkezi bünyesinde gerçekleşti. Eserlerin partisyonları ve partileri tekrar yazıldı ve program notları için geniş bir araştırma yapıldı. Önceki yorumlar da bulunarak şefe ve soliste dinletildi. Merkezdeki arşivler bu yıl içinde bir çalışma grubu tarafından tekrar ele alınıyor. Şu anda bu grup kendi çalışma planını bana sunmak üzere çalışıyor. Merkezde dinletiler, konferanslar ve ustalık kursları düzenlemeyi planlıyoruz.

Collard/Erkin kaydı dışında, yakın dönemdeki diğer kayıt projelerimizden bahseder misiniz?
Collard/Erkin kaydı bu yıl sonunda çıkacak. Onun dışında 15-18 Kasım günlerinde Emil Tabakov yönetiminde, Şefika Kutluer ile bir kayıt projemiz var. Arif Melikov`un Konçertino ile Komdi`nin Hayalleri, Ekrem Zeki Ün`ün Yunus`un Mezarında`sı ve Muammer Sun`un Bozkır`ı kaydedilecek. Yine Kasım`da İdil Biret ile Çaykovski`nin 1. ve 2. Piyano Konçertolarını kayda alacağız. Geçtiğimiz yıl Emil Tabakov yönetiminde kaydettiğimiz iki proje ise bu yıl CD olarak yayınlanacak. Bunlardan biri, Gülsin Onay`ın solist olarak yorumladığı, Rahmaninof`un 2. ve 3. Piyano Konçertolarının kayıtları. Bu CD, Erato markasından çıkacak. Diğeriyse İdil Biret`in seslendirdiği Liszt`in iki piyano konçertosunun kaydı. Emre Şen`le Chopin`in, Gülsin Onay`la da Mozart`ın piyano konçertolarının kayıtlarını yapmayı planlıyoruz. Bunların dışında, EMI için yapcağımız ikinci ve üçüncü CD kaydımızda yer alacak solistsiz orkestra eserleri üzerinde görüşmelerimize devam ediyoruz.