01.11.2006 ÜLKEDE ÖZGÜR GÜNDEM

BİLKENT, ŞADİ ÇALIK’I KONUK EDİYOR

Bilkent Üniversitesi, Ankaralı sanatseverleri Çağdaş Türk Heykeli’nin en önemli heykeltıraşlarından Şadi Çalık’ın heykelleriyle buluşturuyor. Sanatçının yapıtlarından bir seçki, 15 Kasım 2006 tarihine kadar Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi sergi salonlarında görülebilir. Türkiye’de çağdaş heykelin öncüsü, “insan var olduğu andan beri heykel sanatı vardır” diyen usta heykeltıraş Prof. Şadi Çalık’ın soyut heykellerinden bir seçki, 7-27 Ağustos 2006 tarihleri arasında Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmişti. Daha sonra Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi, Ankaralıların Şadi Çalık heykellerini bir süre daha görmesini sağlamak üzere 4 Eylül-5 Ekim 2006 arasında salonlarını açtı. Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi sergisinde Şadi Çalık’ın yapıtlarını Anadolu heykel sanatının en eski eserlerinin önünde gösteren fotoğraflardan oluşan kitap ve Şadi Çalık yapıtlarını 2007 yılında Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti müzelerinde gösterecek sergi ise yine sanatçının kızı Siren Çalık tarafından hazırlanıyor.

Şadi Çalık, heykel sanatının tüm sanatlar ve mimariyle bütünlüğünü savunmuştur. Sanatçının bu yaklaşımını gösteren en iyi eserlerinden ikisi Ankara’da bulunmaktadır: ODTÜ’de bulunan ilk çağdaş heykel anlamındaki “Atatürk Anıtı” (1966) ve yine ODTÜ Üçlü Anfisi’ndeki mimariyle bütünleşen ilk çağdaş heykel olan “Soyut Heykel” (1969). 24 Aralık 2004’te sanatçının 25. ölüm yıldönümü dolayısıyla İş Sanat Kibele Galerisi’nde açılan büyük Şadi Çalık retrospektif sergisini ve İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan “Şadi Çalık” kitabını hazırlayan sanatçının kızı mimar Siren Çalık, sanatçının modern ve klasik sanat öğelerini iç içe, yan yana kullandığı yapıtlarını gösterirken, sanatçının heykelde aradıklarını, yapmak istediklerini ve yaşadığı ortamda yapabildiklerini genç kuşaklara ve sanat izleyicisine sunmayı hedeflemişti.