01.12.2006 MİLLİYET

BASIN SORGULANDI

Bilkent Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu’nca “Basın ve Siyaset” konulu bir panel düzenlendi. Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Fikret Bila’nın konuşmacı olarak katıldığı panelde, basının siyasetle olan ilişkisi, Türk toplumunun basın ve siyasete bakışı ile basındaki tekelleşme süreci irdelendi.

Bila, panelde yaptığı konuşmada, basının; yasama, yürütme ve yargıdan sonra gelen dördüncü erk olduğunu söyledi. Basının toplumu bilgilendirme, herhangi bir konuda kamuoyu oluşturma ve insanlarla kültürel iletişim kurabilme gibi işlevleri bulunduğunu anlatan Bila, basının toplumda olan biteni anlatmaktan çok nelerin yanlış gittiğini irdelediğini vurguladı.

DENGELERİ BOZDU
1982 Anayasası’yla yasama, yürütme ve yargı arasında yürütmenin yetkilerinin artırılıp güçlendirildiğini belirten Bila, böylece erkler arasında dengenin bozulduğuna dikkat çekti. Bila, bu durumun basın ile yürütme arasındaki ilişkileri artırdığını belirterek, “1980’li yıllar sonrasında basın yapısal bir değişikliğe uğramış, büyük ve toplu sermaye haline gelmiştir. Bazı gruplar, basının siyasi otorite üzerindeki etkisini keşfetmiş, basını ekonomik çıkar aracı gibi düşünmeye ve şantaj malzemesi olarak görmeye başlamıştır” diye konuştu.

Panel sonunda, Bila’ya Bilkent Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu Başkanı Burak Çağlar tarafından bir plaket sunuldu.