03.02.2008, Sabah Gazetesi - İŞTE İnsan

HUKUKUN EKONOMİK ÜSTÜNLÜĞÜ!

hukukun ekonomik üstünlüğü!Bilkent Üniversitesi’nde hukuk ve ekonomi arasında köprü kuran yeni bir yüksek lisans programı açılıyor. Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Hukuk Fakültesi’nin isteği üzerine açılan bölüm, “rekabet ve iktisadi regülasyon hukuku” alanlarında uzman hukukçulara duyulan ihtiyacı karşılamayı hedefliyor. Tezsiz program, iki yarıyıl sürüyor. Programın ilk yarıyılı 2008 bahar döneminde başlıyor, ikinci yarıyılı ise 2008/2009 güz döneminde... Yeni açılan programın ortaya koyduğu farklılığı anlatan Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Berat Gürzumar, esas olarak rekabet ve regülasyon hukukuna odaklandıklarını vurguluyor: “Bütünleşik ve yoğun bir program tasarladık. Önemli bir uzmanlık alanı oluşturması nedeniyle bu program ilk olma özelliği taşıyor.”

Ekonomiden anlayan hukukçular yetişecek Rekabet ve iktisadi regülasyon alanlarında uzman hukukçu açığımız büyük. Bilkent Üniversitesi, Ekonomi Hukuku Yüksek Lisans Programı’nı kurarak bu eksikliği giderecek.

Bilkent Üniversitesi’nde hukuk ve ekonomi arasında köprü kuran yeni bir yüksek lisans programı açılıyor. Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Hukuk Fakültesi'nin isteği üzerine açılan bölüm, "rekabet ve iktisadi regülasyon hukuku" alanlarında uzman hukukçulara duyulan ihtiyacı karşılamayı hedefliyor. Tezsiz olarak sunulacak program, iki yarıyıl sürüyor. Programın ilk yarıyılı 2008 bahar döneminde başlıyor, ikinci yarıyılı ise 2008/2009 güz döneminde. Rekabet ve iktisadi regülasyon hukuku sahaları, özelleştirme ve serbestleştirme süreçlerinde büyük önem kazanıyor. Söz konusu sahalar, yatırım kararları ve faaliyetleriyle ilgili olarak hukukçuların yatırımcılara verdiği danışmanlık hizmetlerinin ilişkili bulunduğu konuların başında geliyor. Yatırımcılar ve piyasa aktörleri, mevcut hukuk kurallarının ekonomik etki ve özelliklerini değerlendirecek hukukçulara ihtiyaç duyuyor. Hukuk kurallarının ekonomik boyutlarını ve fonksiyonlarını iyi kavrayabilen hukukçular; bu kuralların, piyasa ve aktörleri üzerindeki etkilerini isabetli şekilde değerlendirerek kurumsal düzenlemelerin ve sözleşmelerin doğru biçimde tasarlanmasında başarılı oluyor. Bilkent Üniversitesi’nin “Ekonomi Hukuku Yüksek Lisans Programı” tüm bu ihtiyaçlara cevap vermek üzere hazırlanmış bir program. Hedef kitlesi ise özel sektörde ve kamuda çalışan profesyonel hukukçular.

“Ekonomi Hukuku” alanındaki bir yüksek lisans programı, Türkiye’de ilk değil. Hali hazırda bu alanda yüksek lisans eğitimi veriliyor. Ancak mevcut programlarda geniş anlamda “Ekonomi Hukuku” sahasına ilişkin olan yani medeni hukuk ve borçlar hukuku ile ticaret hukukunun çeşitli alt alanlarını da belirli derslerin konulan olarak seçen programlar tercih ediliyor. Yeni açılan programın ortaya koyduğu farklılığı anlatan Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Berat Gürzumar, “esas itibarıyla rekabet ve regülasyon hukuklarına odaklandıklarını” vurguluyor: “Bütünleşik ve yoğun bir program tasarladık. Kendi içinde mantıksal bağı olan ve uzmanlık alanı oluşturması nedeniyle bu program bir ilk olma özelliği taşıyor.”

Birinci dönem Hukukun İktisadi Analizi, Rekabet Ekonomisi, İktisadi Regülasyon ve Hukuk, Ekonomik Kamu Hukuku dersleriyle bir projeden oluşuyor. Sayılan ilk iki ders ingilizce işleniyor. İkinci dönemdeyse Rekabet Hukuku, Enerji Hukuku, Telekomünikasyon Hukuku, Banka Regülasyon Hukuku derslerine ek olarak iki seçmeli ders bulunuyor. Programın öğretim kadrosu, söz konusu alanlara, akademisyen ve/veya profesyonel olarak yıllarını vermiş uzmanlardan oluşuyor. öğretim kadrosunda, hukukçuların yanı sıra iktisatçılar da yer alıyor. Mesela Rekabet Ekonomisi dersini bu konunun uzmanlarından Halil Baha Karabudak veriyor. Mezunlara; ulusal veya uluslararası düzeyde rekabet ve regülasyon alanında danışmanlık yapan avukatlık bürolarında, Rekabet Kurumu, Telekomünikasyon Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu gibi bağımsız idari otoritelerde, mal ve hizmet piyasalarında faaliyet gösteren teşebbüslerin danışmanlık ve hukuk birimlerinde ihtiyaç duyuluyor.

 

 
| Ana Menu | E-Posta | Bilkent Üniversitesi Ana Sayfası |