04 Ağustos 2006, Cumhuriyet

BAŞKENTİN EN ESKİ VAKIF ÜNİVERSİTESİ

Başkentteki özel üniversitelerin en eskisi olan Bilkent, 11 bini aşkın öğrencisine eğitim veriyor. Öğrencilerin dörtte birinden fazlasının buslu okuduğu Bilkent Üniversitesi’nin öğretim üyelerinin üçte biri ise yabancı.

Bilkent Üniversitesi, 1984 yılında kurulduğu Ankara’da, halen 9 fakültesi, 2 yüksekokulu ve 3 meslek yüksekokulu ile hizmet veriyor. Akademik personel sayısı 920 olan Bilkent’in öğretim üyelerinin yüzde 85’i yurtdışındaki üniversitelerden geldi. Ayrıca akademik kadronun üçte birini, 40 kadar farklı ülkeden gelen yabancı öğretim elemanları oluşturuyor. İngilizce eğitim veren üniversitenin toplam öğrenci sayısı ise 11 bin 500. Bünyesindeki öğrencilerin dörtte birinden fazlasını karşılıksız bursla okuyanların oluşturduğu Bilkent’in, burs olanakları şöyle:

Kapsamlı Burs: ÖSYM’nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda burslu olarak belirtilen programlardan herhangi birine yerleştirilen öğrenciler yararlanabiliyor.

Üstün Başarı Bursu: Her eğitim yılı sonunda yıllık not ortalaması 4 üzerinden 3,50 veya daha yüksek olan ve kendi programındaki ücretli öğrenciler arasında ilk yüzde beşe girmeyi başaran öğrenciler, bir sonraki akademik yıl için hak kazanıyor.

Yetenek Bursu: Yetenek sınavıyla öğrenci alan Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi ile Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi bölümlerinin, sınavlarda üstün başarı gösteren ve mali durumu iyi olmayan öğrencilere veriliyor.

Bilkent Üniversitesi’nde tek kişilik, çift kişilik ve 4 kişilik odalarda olmak üzere toplam 4 bin öğrenci, yurt olanağından yararlanıyor. Tüm odalardaki yüksek hızlı internet bağlantısı da Bilkent öğrencilerine hizmet veriyor. Sosyal ve kültürel etkinliklerin yıl boyunca sürdüğü üniversitede, 12 ülkeden 120 sanatçının oluşturduğu Bilkent Senfoni Orkestrası da bulunuyor. Orkestra yıl boyunca Bilkent Konser Salonu’nda, 60’tan fazla konser veriyor. Öteki yandan tamamı gönüllü öğrencilerden oluşan ekibi ile Radyo Bilkent, klasik, pop, rock gibi müzik türlerinde yayın yapıyor. Üniversitenin sağlık merkezi ise öğrencilere 24 saat kesintisiz ve ücretsiz hizmet sunuyor. Bilkent’te, yurtdışındaki üniversitelerle değişim programları yürütülüyor. Ayrıca, kimi ülkelerdeki çeşitli kurumlarda görev yapan tanınmış öğretim üyeleri ve uzmanlar, üniversitenin New York ofisi ile kurulan uydu bağlantısı sayesinde binlerce kilometre uzaklıktan Bilkent öğrencilerine video-konferans yoluyla ders veriyor. Öte yandan Bilkent’in, Kariyer Yönlendirme ve İşe Yerleştirme Merkezi, mezunlara önlerindeki seçenekler konusunda yol gösterirken, firmalarla öğrencileri bir araya getiren etkinlikler de düzenliyor.