05.07.2008, Yeni Şafak Gazetesi

Kanser ve Diş Tedavisine ‘Hassas Neşter’ Dokunuşu

Türk araştırmacılar, akciğer kanseri ve diş tedavilerinin yan etkilerini ortadan kaldıracak kızıl ötesi lazerlerin Türkiye’de geliştirilmesi için çalışma başlattı. Bu işlemle doku kayıpları önlenecek.

Bilkent Üniversitesi araştırmacıları, akciğer kanseri, prostat ve diş tedavilerinin yan etkilerini ortadan kaldıracak kızıl ötesi fiber lazer teknolojisinin Türkiye’de geliştirilmesi için çalışma başlattı. Teknoloji kanserli dokuların kızıl ötesi lazer ışınıyla dağlanarak tedavi edilmesi ve sağlıklı doku kayıplarının en aza indirgenmesini hedefliyor. Yalnızca ABD’nin ileri labaratuvarlarında geliştirilen yeni nesil teknolojinin alt yapısı yerli mühendis ve kaynaklarla sağlanıyor. Teknolojinin tüm hastanelerde kullanılmasını hedefleyen araştırmacılar  Türkiye’nin bu teknolojiyi yurt içi kaynaklarla geliştirmesiyle ekonomiye büyük katkı yapacağını belirtiyorlar. Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Bayındır bu ülkede yavaş yavaş kullanım testlerinin başladığını belirtti.

Ne Kadar Yol Aldılar

Proje kapsamında pek çok çalışmayı tamamladıklarını ve Türkiye’nin ilk araştırma maksatlı ‘fiber tower’ denilen 4 metre civarındaki bir kulenin  yapım çalışmalarını tamamemn yerli imkanlarla tamamladıklarını bildiren  Bayındır, ‘Karbondioksit lazerimizle doku dağlama deneyleri yapıyoruz. Fiberlerin yapımı için çok az bir yolumuz kaldı. Şu an bir yandan da daha once yurt dışında ürettiğimiz fiberlerle lazerle yakma işlemini de başladık’ dedi.