05 Aralık 2005, Sabah


Müziğin Altın Madalyası İhsan Doğramacı’ya

Genç bir doktor iken Devlet Konservatuarı'ndaki konserleri kaçırmayan, Bilkent Üniversitesi’nde sanat çalışmalarına öncülük eden Doğramacı, Sevda Cenap And Müzik Vakfı’nın onur Ödülü Altın Madalyası’na layık görüldü.

Çocuk yaşlarından itibaren müziğe ilgi duyan ve bu dalda önemli atılımlara imza koyan Prof. Dr. İhsan Doğramacı, Sevda-Cenap And Müzik Vakfı Onur ödülü Altın Madalyası’na layık görüldü.

Vakfın her yıl çok sesli müziğe katkıda bulunan bir isme verdiği ödüle değer bulunan Doğramacı, ödülünü yarın Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu’nda düzenlenecek törende alacak.

DOĞRAMACI VE 40 YIL

Işın Metin’in kaleme aldığı “İhsan Doğramacı ve Müzik” adlı esere göre Doğramacı,ilkokul çağlarında, Reşat Nuri Güntekin’in “Çalıkuşu” romanın etkisiyle hatıra defteri tutmaya başladı. Doğum yeri olan Erbil’de Fuzuli’den okunan şiirler ve diğer sanat hareketleri Doğramacıyı etkiledi. Bu sanata ve sanatçıya duymaya başladığı hayranlık ömür boyu sürdü.

Öğreniminin ilerleyen safhalarında da müzik hep Doğramacı’nın hayatında yer aldı. Beyrut Amerikan Koleji’nde öğrenci iken müzikle ilgilendi ve üniversite konserlerini kaçırmamaya çalıştı. Yıl 1939... Cebeci’deki Devlet Konservatuarı’nın küçük konser salonunda verilen konserleri ve temsilleri kaçırmayan isimlerden biri İsmet İnönü, diğeri ise genç doktor İhsan Doğramacı idi.

MÜZİK BÖLÜMÜ KURDU

Daha sonraki yıllarda da müziğe olan ilgisi devam eden İhsan Doğramacı, Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuarı’nın Müzikoloji Bölümünün kurulmasını sağladı. Doğramacı, kurucusu olduğu Bilkent Üniversitesi’nde de müzik ve diğer sanat dallarının geliştirmesi için bizzat öncülük yaptı.
Başta Adnan Saygun olmak üzere ünlü kompozitörler, İhsan Doğramacı’ya itafen besteler yaptı. Saygun’un “Orkestra için Çeşitlemeler” ve “Sonat”, Arif Melikov’un “7.Senfoni”, Emil Tabakov’un “7 no’lu Senfoni” ve Muammer Sun’un “Yurt Rehberi” besteleri Doğramacıya adandı.
 

 

 
| Ana Menu | E-Posta | Bilkent Üniversitesi Ana Sayfası |