06.02.2008, Türkiye Gazetesi

'CEP'TE 3 BOYUTLU TÜRK DEVRİMİ

'cep'te 3 boyutlu türk devrimiTürk bilim adamlarının proiesi ‘3DPHONE’; cep telefonumla konuşan kişilere birbirlerini üç boyutlu olarak görme imkanı verecek.

Türk bilim adamları telefon teknolojisinde yeni bir çığır açmak için çalışmalar yürütüyor. Araştırmacılarımızın önderliğinde başlatılan üç boyutlu telefon (3DPHONE) projesi, cep telefonlarıyla görüntülerin üç boyutlu aktarılmasına imkan sağlayacak. Yeni nesil teknolojide, cep telefonuyla konuşan kişiler birbirlerini aynı ortamdaymış gibi üç boyutlu görebilecek. Aynı zamanda bu görüşmeler, üç boyutlu fotoğraf ve video olarak da kaydedilebilecek. Üç Boyutlu Telefon Projesi Koordinatörü Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tolga Çapın, AB 7. Çerçeve Programı (ÇP) kapsamına alınan ve çalışmaları üç yıl sürecek Üç Boyutlu Telefon projesinde, gelecek nesil telefonlar için günümüzde kullanılanlardan çok farklı bir telefon prototipi geliştirmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Yeni nesil teknolojide, cep telefonuyla konuşan kişiler birbirlerini aynı ortamdaymış gibi üç boyutlu görebilecek.

Dünyada bir ilk gerçekleştirilecek

“Bu telefonu, şu anda yeni piyasaya sürülmeye başlanan 3. Nesil telefonların ötesinde, ileri 4. Nesil telefon prototipi olarak düşünebiliriz” diyen Tolga Çapın, projenin kendi alanında dünyada bir ilki başlattığına dikkati çekti. Projenin Bilkent Üniversitesi Koordinatörlüğünde Almanya, Fransa, İspanya, Finlandiya, Macaristan’dan araştırma kuruluşları ve şirketlerin katılımıyla yürütüleceğini anlatan Çapkın, “Geliştirilecek sistemin ve patentlerin mobil teknoloji alanında etkin şirketlere lisanslanması, Türk bilim ve teknolojisinin gelişimi için önemli bir fırsat olacak. Ayrıca bu proje ile Avrupa, rakipleri ABD ve Japonya’ya karşı önemli bir üstünlük sağlamış olacak. Çünkü bu tür bir üç boyutlu telefon projesi dünyada bir ilk olup diğer devletlere de yeni ufuklar açacak” diye konuştu.