07.03.2007 Hürriyet ANKARA

BİLKENT’İN BULUŞU BİLİM DÜNYASINA DAMGASINI VURDU

Bilkent Üniversitesi, üniversite bünyesindeki Ulusal Nanoteknoloji Merkezi’nde geliştirilen fiber lazerin, Avrupa’nın en yüksek projelerinden birisi olan “X Işını Kaynağı Projesi”nde kullanılmasına karar verildi.

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salim Çıracı, üniversite bünyesindeki Ulusal Nanoteknoloji Merkezi’nde yürütülen çalışmalar hakkında konuştu.

DÜNYA ÇAPINDA MERKEZ

Henüz geçici laboratuvarda hizmet veren Ulusal Nanoteknoloji Merkezi’nin 31 Mayısta 8 bin 500 metre karelik binasına taşınacağını belirten Çıracı, ilk aşamada 17 milyon YTL’lik çok hassas araştırma ekipmanları satın aldıkları merkezin, sahip olacağı cihaz ve büyüklüğü ile dünyadaki sayılı merkezlerden birisi haline geleceğini kaydetti.

Merkezin geçici laboratuvarlarında nanoteknoloji alanında çeşitli projelerin yürütüldüğünü ifade eden Çıracı, fiber lazerler konusunda da önemli bir aşama kaydettiklerini söyledi. Çıracı, “Türkiye’de fiber lazerleri yaptık. Lazerler burada geliştirilip başka yerlere teknoloji transferi yapılıyor. Bu lazerler, otomotivden diş hekimliğine, cerrahiye kadar pek çok alanda kullanılması beklenen çok önemli bir buluş” dedi.

Çıracı, Türkiye’nin nanoteknoloji yarışına zamanında girmesini sağlayarak, nanoteknoloji ürünlerini yurtdışı pazarlarda rekabet edebilecek seviyeye getirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Geliştirilen lazerin bir örneğinin Almanya’ya gönderileceğini, burada bir araştırmada deneneceğini anlatan İlday, “Bu noktada Türkiye’den Almanya’ya teknoloji transferi yaptığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi.

Ömer İlday, lazerin Avrupa’nın bu alandaki en büyük projeleri arasında gösterilen ve 1 milyar avroluk bütçeye sahip X Işığı Kaynağı Projesi’nde (Euro-XFEL) kullanılacağını bildirdi.