08 Ocak 2006, SABAH ANKARA

Bilkent’in Gözü Uzayda

İlk Türk uydusunu üretmek için ileri teknoloji üzerinde çalışan Bilkent, NASA’ya da bilgi satacak.

Bilkent Üniversitesi ve Bilkent Holding işbirliğiyle dört yıl önce kurulan, bilişim, yazılım, elektrik-elektronik, telekomünikasyon, medikal teknoloji, çevre teknolojileri, biyoteknoloji ve nanoteknoloji alanında araştırma yapan Cyberpark, gözünü uyazaya dikti.

Yeni girşimcilere, parlak fikirli mezunlara iş dünyasının kapılarını aralayan, ürettiği teknolojiyi ticari bir ürüne dönüştürmeyi başaran Türkiye’nin ilk özel teknoparkı Cyberpark, gözünü uzaya dikti. Cyberpark, uzay ve havacılık teknolojisini geliştirmek için araştırma merkezi kurma çalışmalarına başladı. Ürettiği bir çok teknolojiyi yurtdışına ihraç eden Cyberpark’ın ilk hedefi uydu üretmek.

Cyberpark Genel Müdürü Mustafa Atilla, TÜBİTAK’IN ilk Türk uydusunu ürettiğini belirterek, “Bizim ürettiğimiz uydu ilk özel uydu olacak. Bizim amacımız Cyberpark’ı uzay ve havacılık teknolojisiyle anılan teknopark haline dönüştürmek” dedi.

Yurtdışına Bilgi İhracı
Özellikle bilişim ve yazılım alanında başarı gösteren Cyberpark, bir çok ülkeye de bilgi, teknoloji ihracında bulunuyor. Bilgisayar hard disklerinin yapımında kullanılan gelişmiş teknoloji ürünü elektron mikroskopları ABD, İngiltere ve Japonya’dan alıcı bulurken, Bilkentli yazılım şirketlerinin ürettiği çeşitli yazılımlara en çok Romanya ilgi gösteriyor.