09 Ocak 2005, Hürriyet Ankara

YÜZYILIN KEŞFİ ANKARA’DAN

Ankaralı bilim adamları, yüzyılın buluşu olacağı söylenen üç boyutlu televizyonu görmek için çalışıyor. Bilkent Üniversitesi öğretim üyelerinin koordinatörlüğünde yürütülmeye başlanan proje için AB, 6.15 milyon Euro destekte bulundu.

En iyi Görüntü Gerçeği

‘3 Boyutlu Televizyon Projesi’nin koordinatörlüğünü yürüten Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Onural, icat edecekleri televizyonun şimdiye kadarki en iyi görüntü gerçekliğini yaşatacağını söylüyor.

ANKARALI bilim adamları, ABD ve Japonya gibi teknoloji devi ülkeleri geride bırakarak yüzyılın buluşu olacağı söylenen 3 boyutlu televizyonu üretmek için çalışıyor.

Teknolojinin en üst noktası olarak nitelenen 3 boyutlu televizyon hayalini Ankaralı bilim adamları gerçeğe dönüştürüyor. Avrupa Birliği’nin (AB) 6.Çerçeve Programı kapsamında ve Bilkent Üniversitesi’nden bilim adamlarının koordinatörlüğünde yürütülmeye başlanan proje için Avrupa Birliği (AB) şimdiden 6.15 milyon Euro fon desteğinde bulundu. Zaman içinde dünyanın bir çok teknoloji lideri firmasının da fon akıtması beklenen “3 Boyutlu Televizyon Projesi’nde çalışan bilim adamları, teknolojide yeni bir çığır açacaklarına inanıyor.

Projenin başkanlığını yürüten Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Onural, ”Teknolojinin en son boyutu 3 boyutlu televizyondur ve yürüttüğümüz proje bu alanda dünyanın en büyük projesidir” dedi. Onural, toplam 7 ülkeden 19 kuruluşun yer aldığı böyle büyük bir uluslararası projenin koordinatörü olmanın hem kendisi hem de Türkiye için büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirterek, ”Dört sene sonra yüzyılın bu önemli buluşuna imza atacağımıza inanıyoruz” dedi.

DVD MUCİTLERİ PROJEDE
Onural, 5 Türk, 7 Alman, 2 İngiliz, 2 Finlandiyalı, 1 Çek ve 1 Bulgar bilim adamının yer aldığı projede DVD ve VCD gibi buluşların mucitlerinin de yer aldığını söyleyerek, şu açıklamada bulundu: ”Türkiye’den ve Avrupa’dan çok önemli bilim adamlarının yer aldığı bu projenin başarıya ulaşacağına inancım sonsuz. AB’nin böyle bir projeyi desteklemesinin amacı teknolojide Amerika ve Japonya’dan geri kalmayıp, aksine bu devlerin önüne geçmektir. AB ve ABD arasındaki rekabet, projenin başarıya ulaşmasında önemli bir rol oynayacak.’
Üç boyutlu televizyon icat edildikten sonra patent sahiplerinin ve projeye katkısı olan ülkelerin çok büyük paralar elde edeceğine dikkati çeken Onural, ’Bu projenin başarıya ulaşması sadece Türk bilim adamlarının değil, bütün Türkiye’nin zaferi olacaktır. Teknoloji alanında Türkiye’nin de sesi duyulacaktır’ diye konuştu.

150 YILLIK HAYAL
Fotoğraf makinesinin icadından beri bilim adalarının gerçeğe en yakın görüntü yakalama hayaliyle yaşadığını kaydeden Onural, bunun artık bir hayal olmadığını ve ürettikleri projeyle 10-15 yıl içinde 3 boyutlu televizyonların evlere kadar girebileceğini söyledi. ’Üç boyutlu Televizyon Projesi’yle şimdiye kadar olduğu gibi özel gözlükler veya herhangi bir televizyon icat edileceğine dikkatini çeken Onural, teknolojiyi kısaca şöyle anlattı:
‘Bu teknolojiyle, alıştığımız dikey televizyonların yerini sehpa gibi 3 boyutlu yatay televizyonlar alacak.Bu yatay televizyonun üzerinde oluşacak 3 boyutlu görüntüler,gerçeğin tıpatıp aynısı olacak.Örneğin bir futbol maçını dokunabilecek kadar gerçekmiş gibi ve maçın içindeymişsiniz gibi izleyeceksiniz, sadece futbolcular biraz daha küçük olacak.’