10.06.2008, Yeni Gün Gazetesi

Beyin Göçü Tersine Dönecek

Bilkent Üniversitesinde Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) destekleriyle kurulan Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Enstitüsü, dünya standartlarına sahip teknolojik donanımı ve akıllı binasıyla nanoteknoloji araştırmalarına başladı. Merkez, toz ve titreşim kontrollü 62 laboratuvarı ve temiz odadan oluşan 9 bin metrekare alana sahip akıllı yeni binası ile araştırmalarını yurt dışında yapmak isteyen yetenekli genç bilim insanları için cazibe merkezi özelliği taşıyor. UNAM Proje Yöneticisi ve Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salim Çıracı, merkezin nanoteknoloji alanında Türkiye’yi dünyadaki benzerleriyle yarıştıracak teknolojik donanıma sahip olduğunu belirterek, merkezde aralarında savunma, tekstil, otomotiv, inşaat, tıp ve biyoteknolojinin de bulunduğu hemen hemen her alanda hassas ürünlerin geliştirilmeye başlandığını kaydetti.

UNAM’ın kuruluş sürecinde bilimsel çalışmaların Bilkent Üniversitesinden çok sayıda öğretim üyesi ve 50’den fazla araştırma asistanı tarafından yürütüldüğünü anlatan Çıracı, 3-4 yıl içinde çoğu fizik, kimya,moleküler biyoloji, malzeme bilimi konularının birinde doktora çalışması yapmış toplam 50 kadar uzmanın ve 120-150 yüksak lisans ve doktora öğrencisinin çeşitli araştırma projelerinde görev almasının beklendiğini dile getirdi.

Merkezin laboratuvarlarının 100 doktoralı uzman ile 300 yüksek lisans ve doktora öğrencisine hizmet verecek kapasiteye saship olduğunu belirten Prof. Salim Çıracı,” Enstitümüzün sürdüğü araştırma projeleri çerçevesinde üniversitelerden öğretim üyeleri ile işbirliği yapılmaktadır”dedi.