11.03.2009, Hürriyet Gazetesi - Ankara

Proje Yarışmasına Profesyonel İlgi

Proje Yarışmasına Profesyonel İlgi BİLKENT Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü tarafından yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin proje ve araştırmalarını tanıtmaları için düzenlenen konferans, elektronik şirketlerinin yetkililerince de yakından izlendi.

100 kadar sunumun yapıldığı konferansın sonunda en iyi üç sunuma verilen plaketlerin sahibi yüksek lisans öğrencileri, üç boyutlu televizyon, mini robotlar, nanoteknoloji, metamalzemeler, en çok bilinmeyenli elektromanyetik problemler gibi teknolojinin en hızlı gelişen alanlarındaki çalışmalarının yurtdışından ve büyük şirketlerden yakın ilgi gördüğünü bildirdi.

"Haberleşmede yüksek veri hızları üretiminde sinyal işlemi algoritmaları" adlı projesiyle en iyi sunum plaketi kazanan yüksek lisans öğrencisi Burak Güldoğan, iletişimde performansın artırılmasını amaçlayan çalışmasının özellikle savunma endüstrisi alanında faaliyet gösteren şirketlerin ilgisini çektiğini ifade etti.

"Beyaz ışık yayan LED'ler (diyotlar)" projesiyle en iyi sunum alanında ikincilik plaketi kazanan bir başka yüksek lisans öğrencisi Sedat Nizamoğlu da, beyaz ışığın özellikleriyle oynayabildikleri nanokristal teknolojisi sayesinde geliştirdikleri diyotlarla aydınlatma giderlerinin önemli ölçüde düşürülebildiğine işaret etti.

Elektrik Tasarrufu
Nanofotonik LED'ler sayesinde dünyada aydınlatma için harcanan elektriğin yüzde 20'den yüzde 10 oranına düşürülmesinin mümkün olduğunu belirten genç araştırmacı, çalışmasıyla yurtdışından ve özellikle Hollanda'dan önemli firmaların ilgilendiğini kaydetti.

"Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) teknolojisinin iyileştirilmesi ve cihazların daha duyarlı hale getirilmesi" projesiyle konferansta üçüncülük plaketine layık görülen Yiğitcan Eryaman da, çalışmasının özellikle bazı kanser türlerinin teşhisi veya kalp pili taşıyan hastaların da MR cihazlarından yararlanabilmesini amaçladığını söyledi.

Üniversitenin Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Ayhan Altıntaş da, teknolojinin en hızlı gelişen alanlarında çalışmalar yapan öğrencilerin bazı projelerini çalıştıkları firmalarla ortak geliştirmekte olduğunu belirterek, "Bu sayede öğrencilerin çalışma konuları gerçek ihtiyaçlara yönelmekte, birbirleri arasında ve başka üniversitelerin öğrencileriyle iletişimleri artmakta, bilimsel araştırmalarda en son yenilikleri oluşturmakta" diye konuştu.

Prof. Altıntaş, bölüm olarak Türk üniversitelerinin bilim ve teknolojiye katkılarını en yüksek düzeyde tutmak olan hedeflerinin bu tür aktivitelerle daha da pekiştiğine inandıklarını sözlerine ekledi.