11 Haziran 2005, Cumhuriyet Bilim Teknik

Öğretim Üyesi Başına En Çok Makale Üretimi Bilkent’te

YÖK’ün hesaplarına göre 2004 yılında makale üretimi 14.387’ye ulaştı.Öğretim üyesi başına en çok makale üreten üniversiteliler: Bilkent, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Koç Üniversitesi, ODTÜ ve Başkent Üniversitesi. İlk iki kurum dışında, öğretim üyesi başına düşen makale sayısı genellikle yılda 1 makalenin altında.. Sıfır makale üretenler ise: İzmir Ekonomi, Okan ve Yaşar Üniversiteleri

Yüksek Öğretim Kurumu, internet sitesinde,2004 yılında Türkiye adresli uluslararası makale üretimini 14.387 olarak duyurdu. YÖK, 2003 yılındaki makale sayısında 2330 makale artış var.YÖK’un duyurduğuna göre, hesaplamada sadece makaleler (full article) dikkate alındı ve editörü mektup vb. diğer yayın çeşitleri dikkate alınmadı.

YÖK, 2004 yılı makale üretimini iki liste olarak yayımladı.İlk listede üniversiteler makale üretimi sırasına göre sıraya dizildi.Bu listede en çok makale üretimi sırasına göre sıraya dizildi.Bu listede en çok makale yayımlanan ilk beş üniversite söyle sıralandı: İstanbul Üniversitesi (1020) makale, Hacettepe, Ankara Üniversitesi, ODTÜ ve İstanbul Teknik Üniversitesi... Liste sonunda Çağ ve Ufuk Üniversiteleri birer, İzmir Ekonomi, Okan ve Yaşar Üniversiteleri ise sıfır makale ile yerlerini alıyorlar. YÖK ikinci listesini ise üniversitelerde akademisyen başına düşen makale sayısına göre yaptı. Bu sıralamaya göre, Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi başına 1,21 makale ile ilk sırada. İkinci sırada Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü (1,19), Koç Üniversitesi (0,97) makale Boğaziçi Üniversitesi (0,89) ve ODTÜ (0,86) ile Bilkent’i izliyor.

Bir önceki yılda ise öğretim üyesi başına düşen makalede Koç Üniversitesi 0,95 ile ilk sırada yer alıyordu, Bilkent ise 0,89 makale ile ikinci sırada bulunuyordu.Buna göre, Koç’ta 0,2’lik bir gerileme olurken, Bilkent’te üretkenlik 0,89’dan 1,21 e yükseldi.

YÖK,listenin hazırlanmasında SCI, SSCI ve AHCP indekslerinin dikkate alındığını açıkladı.