12 Ekim 2004, Hürriyet

ABD PATENT OFİSİ’NİN ÖDÜLÜ TÜRK GENCİNİN

BİLKENT Elektrik- Elektronik Mühendisliği bölümü mezunu Özgür Şahin, ABD’de lisansüstü ve doktora öğrencileri düzeyinde düzenlenen icat yarışmasında, Amerikan Patent Ofisi’nin en büyük ödülünü aldı. Bu yıl 15’incisi düzenlenen yarışmanın 50 bin dolarlık ( yaklaşık 75 milyar TL) birincilik ödülü, Şahin’e geçen hafta Ohio’da törenle verildi.

Şahin’in geliştirdiği “atomik kuvvet mikroskobu”, atomik çözünürlükte resim alma yeteneğine sahip. Mikroskop, özellikle moleküler büyüklükteki biyolojik parçacıkların mikron boyutlarda analizini kolaylaştırıyor. ABD’nin önde gelen nano-teknoloji şirketleri, biyolojik araştırmalarda yeni kapılar açacak ve benzeri görülmemiş çözünürlükte nano mekanik özelliklere ulaşılmasını sağlayacak buluşun peşine düştü.

Stanford Üniversitesi’ndeki doktorasını 2005’te tamamlayacak olan Şahin “Bu proje sayesinde aklımda peşine düşeceğim birçok yeni fikir oluştu” dedi. Şahin, şimdi de kimyasal bileşim değişikliklerini ayırt edebilecek mikron boyutunda “nomekanik sensör” üzerine çalışıyor. Daha 11 yaşıdayken legolardan yaptığı mekanik hesap makinesi ile cerrah babası ve öğretmen annesini şaşırtan Şahin, “Legoyu anne ve babama gösterdim ama nasıl çalıştığını anlayabildiklerini sanmıyorum” diyor.

Haber : Kamuran Zeren