13.07.2006 MILLIYET

İLK ‘OXFORD’A 48 MİLYON $

Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Ali Doğramacı, Doğu illerinde yaptıracakları okullara Erzurum’dan başlayacaklarını, bu ilde açacakları lise hazırlık sınıfı için gelecek yıl mayıs-haziran aylarında öğrenci almayı planladıklarını bildirdi.

Erzurum, Malatya, Şanlıurfa ve Van’da kampus kurulmasına yönelik kanunun çıkmasıyla hemen işe koyulduklarını ifade eden Doğramacı, bu illerde “Dünyanın en iyi okullarını kurmayı planladıklarını” söyledi. Her bir okulun kuruluş masrafı olarak 48 milyon dolar düşündüklerini kaydeden Doğramacı, şöyle devam etti:

“Bunu nereden biliyorsunuz derseniz, bu tip işler bundan daha ucuza çıkmıyor. Eğer dünyaya oynuyorsanız bunun başka bir yolu yok. Her bir okula yılda 6 milyon dolar da sübvansiyon sağlanacak. Herbir kampus küçük birer Bilkent Üniversitesi kampusu gibi olacak. Güvenliğiyle, yaşam standartlarıyla, lojmanlarıyla Ankara’daki Bilkent Üniversitesi kampusunun bir örneğini yapacağız.”

Konforlu Olacak
Her bir okulun bin kişilik kapasitesi olacağını, öğrencilerin yaklaşık 750’sinin burslu, kalanının da ücretli okuyacaklarını kaydeden Doğramacı, sıkı bir değerlendirmeyle seçilecek öğretmenlere de “çok iyi maaş ve yaşam koşulları” sunacaklarını dile getirdi. Doğramacı, “Kalacakları lojmanlar son derece güzel ve lüks olacak. Buradaki profesörlerimize verdiklerimizden daha aşağı olmayacak. Mesleki tatmini en üst düzeyde yaşayacaklar” dedi.
“Neden lise hazırlık sınıfından başlayacakları” sorusu üzerine Doğramacı, “Çünkü biz öğretmen yetiştirme programı açmıştık ve 2002’den beri mezun veriyor. Hepsi burslu öğrenciler. Onları öyle bir yetiştirdik ki Türkiye’nin en iyi okulları tarafından kapışıldılar. Onlara soruyorduk, “Biz Doğu’da okullar açsak gelir misiniz” diye. Yarıdan fazlası ‘Gelirim’ diyordu” yanıtını verdi. Okula kabul edecekleri öğrencileri kendi yapacakları bir sınavla seçeceklerini de ifade eden Doğramacı, sınava Türkiye’nin her yerinden öğrenci katılabileceğini de belirterek, “Kendimiz mülakat yapacağız, her bir öğrenciyi göreceğiz ve seçeceğiz” dedi.

Bakalorya Şart
Öğrencilerin lise hazırlıkta İngilizce eğitimi göreceklerini ve 2.sınıfta tüm öğrencilerin Cambridge Üniversitesi’nin uluslararası genel ortaöğretim sınavlarına gireceklerini belirten Doğramacı, okuldan mezun olabilmek için Uluslararası Bakalorya’nın şart olduğunu kaydetti.