14.04.2007 Hürriyet CUMARTESİ

KAMPUSTA HAYVAN DOSTLARI KULÜBÜ

Hayvan Dostları Kulübü, Bilkent Üniversitesi’nde kurulan 78’inci öğrenci kulübü. Hayvan dostu öğrenciler, kampusta bir stand açarak kulübü tanıttılar. Aslında faaliyetleri daha önceye uzanıyor. Üniversitede hayvanlarla ilgilenen, onların hakları konusunda duyarlı pek çok öğrenci vardı. İki hayvan sever grup, birbirinde habersiz üniversite yönetimine başvurarak kulüp kurmak istediklerini söyleyince, yönetim birleşmelerini tavsiye etti. Böylece toplam üye sayısı 100’e yakın olan hayvan dostları bir araya geldi. Kulüp üyelerinin büyük çoğunluğunu sosyal bilimler öğrencileri oluşturuyor. Öğrenciler, 7 Nisan’da Ankara’da yapılan “Katilim kim” mitingine de katıldılar.

Kulüp üyeleri amaçlarını şöyle özetliyor: Hayvanlar hakkındaki olumsuz önyargıların yerini, gerçek bilgilerin alması için uğraşmak, hayvanlarla insanların barış içinde ve sağlıklı olarak yaşaması için kamuoyunda bilinç yaratmak.

KAMPUSTAKİ KEDİLERİ KISIRLAŞTIRACAKLAR

Kulübün kurucu üyelerinden Defne Bayık, üyelerin ortak özelliklerini şöyle anlatıyor: “Hepimiz hayvanları çok seviyoruz. Benim kampusta baktığım bir, evde ise iki kedim var. Ayrıca iki de sokak köpeğine bakıyorum. Diğer arkadaşlarımız da öyle. Hepimiz bir şekilde evde ya da sokakta hayvanlarla yakınız.”

Bilkent’te öğrenci kulüpleri, istedikleri zaman üniversiteden izin alarak kampusta stand açabiliyor. Ayrıca her kulüp, yönetimden bir ödenek alıyor. Hayvan Dostları Kulübü’ne de diğerlerine olduğu gibi 500 YTL’lik bir ödenek ayrılmış, ama Defne Bayık, bunu az bulduklarını söylüyor: “Bu bütçe kampustaki kedilerin kısırlaştırılmasına ve düzenlediğimiz barınak gezilerine yetmiyor. Bizim masraflarımız daha fazla. Mama alıp sokak hayvanlarına dağıtıyoruz.”

Kulübün tek hedefi, kampustaki kedileri kısırlaştırmak değil tabii. Öğrenciler şu anda dünyadaki benzer örnekleri inceleyerek çözüm önerileri geliştirmeye çalışıyor. Sokak hayvanlarının bakım ve tedavisi için sponsor bulmaya çalışıyorlar.

Kulüp, ilköğretim ve liselerde de toplumsal duyarlılık yaratmak için film gösterimleri ve panel düzenlemek istiyor. Bu nedenle de Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurmuşlar. Defne Bayık “Hayvanlara eziyet edilen bir ortamda yetişen çocuğun, ileride insanlara da zarar verdiği kanıtlanmış. Hayvana şiddet her türlü şiddeti besliyor” diyor.