14 Haziran 2005, Zaman

Nobel Ödüllü Fizikçi, Bilkent’e Konuk Oldu

Dünyaca ünlü Nobel Ödüllü Fizikçi Prof. Walter Kohn, Bilkent Üniversitesi’ne konuk oldu. Fizik Bölümü’nün davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Kaliforniya Üniversitesi öğrencilerine, kendisine büyük ödüller kazandıran kuram hakkında bilgiler verdi. Maddenin elektronik yapısını anlama konusunda çok önemli katkıları olan kurumsal yoğun madde fizikçisi Prof. Kohn, fizik, kimya ve malzeme biliminde, atomların moleküllerin ve katıların elektronik yapılarının incelenmesinde çığır açan ‘Yoğunluk Fonksiyoneli Kuramı’nın’ geliştirilmesine öncülük etti. Prof. Walter Kohn, ‘ Yoğunluk Fonksiyoneli Kuramı’ ile 1998 yılında Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülmüştü. Kohn’un söz konusu kuramı, günümüzde bilgisayaların gelişimi ile malzeme biliminin vazgeçilmez yöntemi sayılıyor. Prof. Walter Kohn’a, bugün Bilkent’te ‘onursal doktora’ unvanı verilecek.