15 Ekim 2004, Akşam

Türk Öğrencinin Büyük Başarısı

Özgür Şahin `Geliştirilmiş Atom Mikroskobu ` adlı projesiyle Amerikan Patent ve Tescil Ofisi`nin en büyük ödülüne layık görüldü.

Amerika, doktora öğrencisi Özgür Şahin`in biyolojik araştırmalarda yeni çığır açacak icadını konuşuyor. Stanford Üniversitesi`nde okuyan Şahin, Ohio eyaletinde düzenlenen Üniversite Öğrencileri Arası İcat Yarışması`nda birinci oldu. Amerikan Patent ve Tescil Ofisi`nin büyük ödülüne layık görülen Türk öğrenci, bu başarısını `Geliştirilmiş Atom Mikroskobu` adlı icadıyla kazandı. Özgür Şahin doktora ve lisansüstü öğrencileri arasındaki yarışmada 50 bin dolarlık para ödülünü de aldı. Geliştirilmiş Atom Mikroskobu adlı aygıt ile atomik çözünürlükte resim alınabiliyor. Bu mikroskobun özellikle moleküler büyüklükteki biyolojik parçacıkların analizine önemli bir katkı sağlayacağı bildiriliyor. En önemlisi de tıp alanında çalışan araştırmacıların biyolojik araştırmalarında yeni kapılar aralayacağını ifade ediliyor. Başarılı öğrenci, 2001 yılında Bilkent Üniversitesi Elektronik- Elektronik Mühendisliği Bölümü`nden mezun olmuş. Lisansüstü eğitimini Stanford Üniversitesi'nde gerçekleştiren Şahin, aynı üniversitede doktora yapıyor.