15.10.2009, Dünya Gazetesi

Kanser Hücresine Karşı Akıllı Molekül Geliştirildi

Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nde (UNAM) kanser tedavilerinde kendiliğinden değişkenleri takip eden, karar veren ve harekete geçen bir nano düzeyde maddeler geliştirildi. ABD'de başlayan çalışmaları daha ileriye götürdüklerini ve kullanılabilir hale gelmesinin 10 yıl daha sürebileceğini belirten UNAM Müdür Yardımcısı Engin Akkaya, "Kanser Tedavisinde Moleküler Mantık Devreleri" ismi verilen bu sistemin kanser dışında başka alanlarda da kullanılabilecek bir yöntem olduğunu kaydetti.

TÜBİTAK Bilim Ödülü'nün bu yılki sahibi UNAM Müdür Yardımcısı Engin Umut Akkaya, geliştirdiği sistemle kanser tedavisinde önemli bir adım attı. Amerika Birleşik Devletleri'nde Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanan yeni bir tedavi yöntemini, bir adım yukarı çıkardıklarını dile getiren Akkaya, 'Fotodinamik' adı verilen bu yöntemde, ışıkla etkileşecek bir maddenin hastaya damardan verildiğini, bu maddenin bütün vücudu dolaşarak vücuttan çıktığını ancak tümör bölgelerinde tutunduğunu ifade etti. Kırmızı ışık verilerek damardan verilen ilacın uyarıldığını belirten Akkaya, foto uyarıcıya yayılan ekstra enerjinin tümör hücresindeki erimiş oksijene aktarıldığını ve oksijenin daha reaktif bir biçime dönüştüğünü kaydetti. "Singlet enerji" adı verilen bu reaktif oksijenin, çevresinde bulunanları tahrip ettiğini ifade eden Akkaya, foto uyarıcının tümör bölgesinde birikmesi sonucu oksijenin tahribi bu bölgede gerçekleştirdiğini vurguladı.