16.02.2007 Sabah ANKARA

BİLKENTLİ BULU’YA HARVARD TEKLİFİ

Uluslararası endekslere giren tek bir yayını olmayan çok sayıda profesörün hatta rektörün bulunduğu Türkiye’de bir doktora öğrencisi 5 yılda 30’a yakın makale yayımladı. Uluslararası akredite edilmiş dergilerde, ABD’deki en iyi üniversitelerden mezun olmuş doktora öğrencilerinden 6-7 kat fazla yayın yapan genç bilim adamına Harvard’dan teklif geldi.

ARAŞTIRMACI OLACAK
Bu başarıya imza atan 28 yaşındaki genç bilim adamı İrfan Bulu, Bilkent Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdürüyor. İlk ve ortaöğretimini Malatya’da tamamladıktan sonra burslu olarak Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümün’ne girmeyi başaran Bulu, yüksek lisans ve doktora eğitimine de bu okulda devam etti. İrfan Bulu, başarıları nedeniyle bu dönemde de yine burslu olarak öğrenim gördü. Yeni yüzyılın bilimi nanoteknoloji alanındaki yayınlarıyla ismini dünyada duyurmayı başaran Bulu, bundan sonra Harvard Üniversitesi Nanoteknoloji Merkezi’nde araştırmacı olarak çalışacak.

BEYİN GÖÇÜ DEĞİL
Nisan ayında Harvard’da göreve başlayacak olan Bulu, bunun “beyin göçü” olarak değerlendirilmesine karşı çıktı. Bilimin öğretilmesi için imkanların çok önemli olduğunu vurgulayan Bulu, Türkiye’de bulunan bilimsel ortamı en iyi şekilde değerlendirdiğini, ancak yenilenmek, farklı kültürleri görmek ve gelişmek için yeni olanakların da kullanılması gerektiğini savundu. Bulu, Harvard’da elde edeceği bilgilerin de Türkiye’ye taşınmasına katkısı olacağını söyledi.