16 Aralık 2005, Akşam

CİN GİBİ GENÇLER ABD’YE YERLEŞTİ

Milyonlarca aday arasından sıyrılıp ÖSS’de dereceye giren öğrenciler, üniversite sonrası ABD’ye uçuyor. AKŞAM 1998-2000 yılları arasında ilk 3’e giren öğrencileri araştırdı. Bilkent, Boğaziçi gibi gözde üniversiteleri bitiren şampiyonların çoğu şimdi ABD’de.

ŞAMPİYONLARI ABD’YE KAPTIRDIK

Türkiye ‘kanayan yara’ haline gelen ‘beyin göçünü’önleyemiyor. Geçmiş yıllarda ÖSS’de dereceye giren, sınav şampiyonu bir çok öğrenci master ve doktora için ABD’ye gitti. Aileler çocuklarının dönmemesinden endişe ediyor

Üniversite sınavında ilk üç dereceye giren öğrencilerin büyük kısmı üniversite öğrenimlerinin ardından Amerika üniversitelerine gitti. 1998, 1999, 2000 yılında ÖSS’de ilk üçe giren adayların tamamına yakın bir bölümü ABD’de master ve doktora yapıyor.Aileler çocuklarının Türkiye’ye dönmeme ihtimalleri bulunduğunu söyleyerek, ”Dileğimiz ülkemizde hizmet vermeleri.Ancak imkanları iyi olur düşüncesiyle orada da kalabilirler” diyor.

AYRICALIK SAĞLANMALI

2000 ÖSS Sayısal puanda Türkiye 2’ncisi Caner Önal ilk tercihi olan Sabancı Üniversitesi Mikro-Elektronik Mühendisliği bölümünü kazandı.Bu bölümü başarıyla bitiren Caner Önal,yurtdışındaki “cazip”olanaklardan etkilenerek,kararını Standford Üniversitesi’nden yana kullandı.Annesi Ceyda Önal oğlunun iyi bir eğitim alacağına sevindiğini söylerken,uzak kalmanın üzücü olduğunu ifade etti.Çocuklarının Türkiye’de iyi imkanlar sunulduğu taktirde geleceğini söyleyen Ünal ”Yurtdışına giden öğrencilerin dönüşünü sağlamak için yetkililerin gerekli adımları atmasını istiyoruz” dedi.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, beyin göçünün yıllardır yaşandığını belirterek,gençlerin adresinin Amerika olduğunu söyledi.Devletin akıllı davrandığı taktirde bu gençleri ülkeye çekebileceğini söyleyen Prof. Dr. Akbulut ,”Örneğin bir bilgisayar mühendisi mezunu Türkiye’ye döndüğü taktirde işsiz kalır.Bu gençlere ayrıcalık tanınıp teknokentlerde istihdam sağlanırsa Türkiye’de iş kurarlar.Aynı zamanda Amerika’da da yazılımlarını yaparlar.Böylelikle çift taraflı çalışma imkanı sağlanmış olur” dedi.
 

 

 
| Ana Menu | E-Posta | Bilkent Üniversitesi Ana Sayfası |