17.07.2008, Zaman Gazetesi

Yeni Nesil Kuantum Bilgisayarlara Türk İmzası

Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (NANOTAM) ile Harvard Üniversitesi’nin ortak yürüttüğü projede, geleceğin bilgisayar teknolojisi olarak öngörülen kuantum bilgisayarlarda kullanılacak nanooptik devreler geliştiriliyor. Yeni nesil işlemcilerin üretilmesini kapsayan proje sayesinde, hız konusunda sınır tanımayan süper bilgisayarlar geliştirilecek. Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve NANOTAM Başkanı Prof. Dr. Ekmel Özbay, günümüz teknolojisinin 10 yıl sonra ömrünü doldurması ile nanoteknoloji temelli kuantum bilgisayarlara Türkiye’nin imzasını atacaklarını söyledi. Şu an kullanılan bilgisyarlardaki işlemci teknolojisinin silikon malzemesine dayandığını hatırlatan Özbay,  “Şimdiye kadar transistörlerin boyutlarının küçülmesi sayesinde her iki yılda bir, bilgisayarlar 2 kat hızlanabiliyordu. Ama silikon temelli bu teknoloji ile 10 yıl sonra hız sınırına ulaşacağız.”dedi. Bu nedenle silikon teknolojisinin yerini alacak yeni nesil işlemcilerin üretilmesi gerektiğini vurgulayan Özbay, projedeki temel amaçlarının geleceğin süper bilgisayarlarının yapı taşlarının nanoteknoloji ile üretilmesi olduğunu söyledi. Yeni nesil bilgisayarların mikroskopik dünyaya hükmeden kuantum yasalarıyla çalıştığını anlatan Prof. Özbay, bu bilgisayarların günümüzdeki bilgisayarların yanına bile yaklaşamadığı birtakım zor problemleri çok kolay çözebileceğini dile getirdi.