17.07.2008, Ortadoğu Gazetesi

Bilkent ve Harvard’dan Geleceğin Bilgisayar Teknolojisi

Bilkent ve Harvard üniversitelerinin ortak yürüttüğü projede, geleceğin bilgisayar teknolojisi olarak öngörülen kuantum bilgisayarlarda kullanılacak nanooptik devreler geliştiriliyor. Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekmel Özbay, “Bu araştırmalar sonucunda ortaya çıkan yeni teknolojik buluşlar ile gelecek nesil bilgisayarlara Türkiye’nin imzasını atacağız”dedi.

Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (NANOTAM) ile Harvard Üniversitesi’nin ortak yürüttüğü projede, geleceğin bilgisayar teknolojisi olarak öngörülen kuantum bilgisayarlarda kullanılacak nanooptik devreler geliştiriliyor. AA muhabirine bilgi veren Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi  ve NANOTAM Başkanı Prof. Dr. Ekmel Özbay, “Şimdiye kadar transistörlerin boyutlarının küçülmesi sayesinde her iki yılda bir, bilgisayarlar 2 kat hızlanabiliyordu. Ama silikon temelli bu teknoloji ile 10 yıl sonra hız sınırına ulaşacağız ve silikon temelli bu bilgisayarları daha hızlı yapamayacağız.”dedi.

Bu nedenle silikon teknolojisinin yerini alacak yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve yeni nesil işlemcilerin üretilmesi gerektiğini vurgulayan Özbay, projedeki temel amaçlarının geleceğin süper bilgisayarlarının yapıtaşlarının nanoteknoloji ile üretilmesi olduğunu söyledi.

Özbay şöyle devam etti:” Kuantum bilgisayarlar klasik akrabalarından farklı olarak, mikroskopik dünyaya hükmeden kuantum yasalarına dayalı olarak çalışıyorlar. Çalışma mekanizmasındaki bu değişikliğin sonucunda kuantum bilgisayarların günümüzdeki süper bilgisayarların yanına bile yaklaşamadığı bir takım zor problemleri çok kolay çözebilecek performansa sahip olacak. Günümüz teknolojisinin 10 yıl sonra teknolojik ömrünü doldurması ile yeni nesil nanoteknoloji temelli kuantum bilgisayarların günlük kullanıma girmesi hedefleniyor. Bu araştırmalar sonucunda ortaya çıkan yeni teknolojik buluşlar ile gelecek nesil bilgisayarlara Türkiye’nin imzasını atacağız.”

Harvard Üniversitesinden Prof. Dr. Marco Loncar’ın projenin yürütücüsü olduğunu kaydeden Özbay, Loncar’ın araştırma grubunda bilim adamı olarak görev yapan Dr. İrfan Bulu’nun projede kullanılacak nanotel ve nanoLED yapılarının üretimi için Bilkent-NANOTAM’ı ziyaret ettiğini bildirdi.

NANODEVRELER
Dr. Bulu ise Türkiye’de yapılan nanoteknoloji çalışmalarının tüm dünyada ilgi ile takip edildiğini belirterek, projeyle ilgili “Harvard-Bilkent” ortak tasarımı ile Bilkent’te üretilen nanotel ve nanoLED’lerin kuantum optik özellikerini Harvard’daki nanooptik merkezinde test edeceklerini ifade etti.

Bulu,” Amacımız tek foton ile çalışan ve kuantum seviyesinde sayısal işlem yapabilen nanodevreler geliştirmek. Bu nanodevreler ise kuantum bilgisayarlarının yapımında kullanılacak” diye konuştu.