18.03.2007 SABAH İŞTE İNSAN

BİLKENT FUARINDAN İŞTE İNSAN GEÇTİ

Bilkent Üniversitesi Kariyer Yönlendirme ve İşe Yerleştirme Merkezi, geçen hafta kampusunda bir “Kariyer Fuarı” düzenledi. Öğrencilere ve mezunlara yönelik bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Kariyer Fuarı’na; Anadolu Grubu, Koç Holding, Vestel Şirketler Grubu, Avea, Vodafone, Unilever, Deloitte gibi yaklaşık 40 firma katıldı. Fuarda ayrıca Sabah gazetesi iş ve yönetim eki İşte İnsan da bir stant kurdu. Öğrencilerin iş arama, staj ve işe başvuru süreçleriyle ilgili merak ettikleri tüm sorulara cevap bulduğu fuarda, İşte İnsan’ın açtığı stant gençlerden büyük ilgi gördü. Öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılaşan Merkez Yayın Holding İnsan Kaynakları Müdürü Dilruba Çevik ve Merkez Gazete İnsan Kaynakları Müdürü Nurdan Ergun soruları yanıtladı, iş başvuruları konusunda gençlere yol gösterdi.

İşte İnsan tarafından standa konuk olarak davet edilen Eğitişim Kariyer Enstitüsü’nden kariyer ve kişisel gelişim eğitmeni Yasemin Sungur, gün boyu öğrencilere danışmanlık hizmeti verdi.

“Kariyerin sana bağlı”
“Sevdiğin bir işi meslek edinirsen, hayatında bir gün dahi çalışmış olmazsın” Konfüçyüs’ün bu ünlü sözüyle konuşmasına başlayan Yasemin Sungur, zevk alınan işte beyin daha hızlı konsantre olduğuna dikkat çekti.

“İş arama önemli ve aktif bir süreç. Bu dönemde yaşanan her şey, kişinin 5-10 yılını etkileyecek” diyen Sungur, planlı hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Her şirketin doğru uzmana ulaşmak için çalıştığını ve doğru insan olmak için şirketlerin beklenti ve ihtiyaçlarını anlamak gerektiğini belirten Sungur, “Bunu anlamak ve fikir üretebilmek için staj yapmak yararlı olur. Şirketlerin yöneticilerinin isimlerini öğrenerek, e-posta adreslerine amacı anlatan bir mektup ve CV gönderilebilir” şeklinde gençlere tüyolar verdi. Türkiye’de hedefli eğitim verilmediğine dikkat çeken Yasemin Sungur, “Mesela finans üzerine çalışmak isteyen bir aday sadece bankaları düşünüyor. Oysa farklı sektördeki şirketlerinde finans bölümleri var” diye sözlerine devam etti. “Ne kadar çok istersen o kadar çoğunu alırsınız” diyen Sungur’a göre kariyeri bir yaşam yolculuğu olarak görmek ve bunun içine zevk, siyasi ve sosyal çevre, hobi ve ailenin de girdiğini düşünmek gerekiyor.

“Kararlarımı yeniledim”
Sungur’la sohbet etme fırsatı bulan Bilkent İktisat Fakültesi son sınıf öğrencisi Mehmetcan Yazıcıoğlu, “Önceden çok geniş dönemler için planlar yapıyordum. Sungur’un bir yıl araştırma yapmamı ve kısa vadeli hedeflere odaklanmamamı söylemesi beni etkiledi” diye konuştu.
Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği son sınıf öğrencisi Begüm Kaya ise web sitesindeki testleri yaparak kariyer konusunda profesyonel destek almaya karar verdiğini ifade etti. Aynı sınıfta okuyan Zeynep Gönül ise Sungur ile sohbetin ardından “Yalnız olmadığımı gördüm. Herkes iş hayatının başında böyle bir devre geçirmiş” diye konuştu.