18 Eylül 2004, Vatan - Vatan 34

EHLİYETTE SANAL EĞİTİM DÖNEMİ

Trafikte araç kullanmaktan korkuyorsanız simulatörlü direksiyon eğitimi tam size göre.Yola çıkmadan önce istediğiniz kadar pratik yapma şansınız var.

Bilkent Üniversitesi ve Meteksan işbirliği ile üretilen ilk üç boyutlu Trafikent Sürücü Eğitim Simülatörü ,trafikte yaşanan kazaların önüne geçmeyi hedefliyor.Gerçek bir arabada bulunması gereken, kontak, direksiyon,emniyet kemeri, korna, dönüş sinyali, vites, el freni,debriyaj, fren ve gaz pedalı gibi aksamalar özel bir kabin içinde yerleştirilmiş.
Arabadan tek farkı ise ön cam yerine bilgisayar monitörünün bulunması. Ekrandan yansıyan sanal kentte gerçekçi bir trafik akışı mevcut.Sürücü adayı direksiyon derslerine başlamadan önce bu simülatörde bir hafta boyunca araba kullanmayı öğreniyor.Risksiz ortamda, stres ve heyecandan uzak olunması sürücü adayının araba kullanmayı daha rahat öğrenmesini sağlıyor.

GERÇEK ARABA GİBİ

Kullanım sırasındaki ihlal edilen trafik kuralının sesli ve görsel uyarı sistemi ile anında bildirilmesi,kişinin hatalarını daha çabuk anlamasını sağlıyor.Farklı hava koşulları ,araç modelleri,değişik trafik yoğunluğu ,şehir içi ve dışı seçenekleri sayesinde sürücü,zamanda edineceği tecrübeleri kısa zamanda öğrenme fırsatı yakalıyor.2003 yılı Temmuz’undan beri satışta bulunan simülator,Türkiye çapında 60 sürücü kursunda kullanılıyor.İlk kullanıcısı olan Kadıköy’deki Bahariye Sürücü Kursu Kurucusu Sefer Karakoyunlu,simülatörün hem yeni sürücü adayları,hem de ehliyeti olup da trafiğe çıkmaktan çekinenler için çok faydalı olduğunu belirtiyor.Eğer siz de trafik korkunuzu yenip, tüm kurallara uyarak araba kullanmak istiyorsanız, heyecanınızı simülatörle yenmeyi deneyin.

SİSTEMİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
• Gerçek şehir ortamı
• Güvenli sürüş deneyimi
• Trafik ışıkları ,işaretler ve polis kontrolünde gerçekçi trafik akışı