19 Şubat 2005, Hürriyet Cumartesi

Amaçları Yıldız Yaratmak Değil Toplu Başarı

MÜZİK ve sahne sanatları alanında, adını sıkça duyuran Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi, 24 sat öğrencilerin kullanımına açık 140 oda ile hizmet veriyor. ’Amacımız yıldız yaratmak değil, toplu başarı’ diyen fakülte dekan vekili Yrd. Doç. Işın Metin, fakültenin kariyerinin ilklerle dolu olduğunu söylüyor.

Klasik batı müziği eğitimi veren Bilkent Üniversitesi Müzik Ve Sahne Sanatları Fakültesi gerekli akustik ortam, ses yalıtımına sahip 200’ü aşkın derslik ile bir orkestra ve koro. Sahne dersi gibi toplu-sanatsal ders ve çalışmalara uygun stüdyolardan oluşan binasıyla alanında farklılaşıyor. Uluslar arası bir kadroya sahip fakültede 14 ülkeden gelen yabancı hocalar da akademik kadroya renk katıyor. Bilkent konser salonu da, Türkiye’de konser amacıyla yapılmış iyi ve az sayıda salondan biri.

Fakülte binasında 140 oda, öğrencilerin tamamen ders dışı bireysel çalışmalarına ayrılıyor.Üniversitenin geniş kütüphane müzik arşivi de öğrencilerin çalışmalarını kolaylaştırıyor.

Amaçlarının bireysel başarıya dayalı yıldız yaratmak değil, toplu başarı sergilemek olduğunu söyleyen Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekan Vekili Yrd. Doç. Işın Metin, 17’nci yılında fakülteyi değerlendirdi.

Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi 1986 yılında kuruldu. Fakültemiz farklılıkları bünyesinde buluşturan bir yapıya sahip çeşitli ülkelerden hocalarımız var. Önemli olan, farklı ülkelerden, farklı eğitimlerle gelen hocaların, burada bilimsel ve sanatsal özgürlük paydasında birleşerek öğrencileri zenginleştirmeleri.

YURT DIŞINDA BİLE YOK

Ders dışında öğrencilere çalışabilecekleri odalar tahsis ettiklerini vurgulayan Metin,bu odaların günün 24 Saati açık ve öğrencilerin serbestçe çalışabildiklerine değiniyor.Yaklaşık 140 odanın mevcut olduğunu aktararak, bu sayı da öğrencilere yetiyor zaten. Hiçbir kısıtlama yok.Böyle bir uygulama Türkiye’ deki konservatuarları bırakın,yurt dışındaki müzik okullarında bile yok’ diyen Metin şöyle devam ediyor:

İlk müzik ilköğretim okulunu bünyesinde açan Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi,bu okulda öğrencilere 7 yaşından itibaren müzik eğitimi veriyor.Ancak müzik eğitiminin yanı sıra diğer kültür derslerini de programa koyduk. Seçmeli ders programı uyguluyoruz. Temel kültür derslerimiz klasik konservatuarlardaki derslere göre daha yoğun.bu program ilköğretim ve lise düzeylerinde de uygulanıyor.çünkü müzik hazırlık lisesinden mezun olmak fakültemize devam etmek için otomatik hak kazandırmıyor.Bu liseden mezun olup Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni kazanan öğrenci de oldu. İlköğretimi Bilkent bünyesinde okuyan öğrenci otomatik olarak liseye de Bilkent’te devam etme şansını kazanmıyor. Böylece bir elemeye de gidilmiş oluyor.

Metin, müzik ilköğretim okulunun yanı sıra gerçekleştirdikleri diğer bir ilkin de Bilkent Senfoni Orkestrası olduğunu dile getiriyor.Türkiye’nin ilk özel uluslar arası üniversite senfoni orkestrası olma özelliğini taşıyan orkestra için Metin, ’Bu orkestra öğretim elemanlarımızdan oluşuyor. O orkestramızda aşağı yukarı 92 öğretim görevlimiz görev yapıyor. Orkestrada zaman zaman öğrencilerimiz de bulunuyor. En kalabalık kadrosuyla 120 kişilik bir orkestra diyerek, şöyle devam ediyor.

HEDEF TOPLU BAŞARI

‘Bu 17 yıllık bir fakülte,fakültesi ve fakülteye bağlı bulunan okullarla,bu kadar geniş kapsamlı bir eğitim vererek Türkiye’nin sayılı kuruluşlarından biri oluyor.

Mezunları da önemli oluyor dolayısıyla.mezunlar daha çok yurt dışında eğitime devam ediyor.O nedenle Türkiye‘deki konservatuarlar da çalışanlar kadar, yurt dışında ki orkestralarda çalışanlar da var. Ben isim vermek istemiyorum. Çünkü bizim amacımız yıldız yaratmak değil, toplu bir başarı sergilemek.

Fakültenin,müzik konusunda olduğu kadar sahne sanatlarında da başarılı olduğuna dikkat çeken metin,bünyelerinde bir tiyatro salonu olduğunu kaydediyor.

Cüneyt Gökçer’in Akademik Türk Tiyatrosu felsefesinde, tiyatro bölümünün çok değerli mezunlar verdiğinin altını çizen metin, bu mezunların devlet tiyatrolarında ve nitelikli televizyon yayınlarında yer edindiklerini belirtiyor.