20 Ağustos 2005, Cumhuriyet Bilim Teknik

İki Türk Bilimcinin Nano Teknolojide Büyük Başarısı

ABD, Maryland’daki bir süper bilgisayarın yardımı ile iki Türk bilim adamı, titanyum ile kaplanmış karbon nanotüplerinin  ideal bir hidrojen depolama malzemesi oluşturduğunu keşfetti. Bu buluş, yakıt kullanımında devrim yaratacak.

Dünyanın dört bir yanında hidrojenin depolanması sorununa çözüm aranıyor. Bu çözümlerden biri ABD, Maryland’deki Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü’nden fizikçi Taner Yıldırım ve Bilkent Üniversitesi’nden fizik profesörü Salim Çıracı'ya ait. Bu ikili, süper bilgisayarın bilge işleme gücünden yararlanarak, hidrojen depolama malzemesi olarak nano yapıların performansını araştırıyor.

YÜZEYDE BİRİKME
Bir malzemenin hidrojen depolaması için gazı dış yüzeyde biriktirmenin oluşması için iki temel sistem üzerinde odaklanır. Bunlardan biri kimyasal biriktirme (hidrojen ile genellikle katı olan yüzey tutma malzemesi arasında oluşan kimyasal bağ), bir diğeri de fiziksel biriktirmedir. (Hidrojen van der Waals kuvveti yardımı ile yüzeyde tutulur)

Depolama malzemesi için hidrojeni yüzeyde biriktirmek akla ilk gelen düşüncedir. İkinci ise hidrojenin tekrar geri kazanılıp kazanılmayacağı ile ilgilidir. Burada sıcak önem kazanır. Karbon nanotüpleri gibi yüksek yüzey alanı malzemeleri ve aktive edilmiş karbon, hidrojen moleküllerini oda sıcaklığında muhafaza edemez. Bunu nedeni fiziksel etkileşiminin zayıf doğasıdır.

Yıldırım’a göre metaller de bu bağlamda sorun çıkartıyor. Bu sorun şu: Metallerdeki hidrojen moleküllerinin kimyasal etkileşimi çok kuvvetli olmasına karşın, fiziksel etkileşimi oda sıcaklığında depolamak için çok zayıftır.

Bu durumda karbon nanotüpleri ile metalin karşılaştırdığımızda ne olur? Yıldırım ile Çıracı’nın kurumsal çalışmaları bu soruya umut verici bir yanıt oluşturuyor: “Bizler üçüncü bir etkileşim daha olduğunu öngördük. Bu da, kimyasal ve fiziksel etkileşim arasında bir kuvvete sahipti.”

BAĞLANMA
Milyon dolarlık süper bilgisayarın yardımı ile Yıldırım ile Çıracı bir model geliştirdiler. Bu modelde, titanyumu (hafif bir geçiş metali), karbon “tek-duvarlı nanotüp” (SWNT) olarak bilinen bir nano yapıyı kaplamak veya “bezemek” için kullandılar. Yıldırım bu sistemi şöyle açıklıyor: “SWNT üzerindeki tek bir titanyum atomunun mıknatıs gibi çalıştığını fark ettik. Kendisine doğru en fazla 4 hidrojen molekülünü çeker. Bu çekimci etkileşimin, oda sıcaklığında, tersine çevrilebilir depolama için doğru kuvvete sahiptir. Bu etkileşimin doğası çok özeldir ve SWNT’nin, hidrojen ve karbon yörüngesel yolunun ve geçiş metalinin d-yörüngesel yolunun bir bileşimidir.” Karbon nanotüpleri, daha önceden de umut verici bir hidrojen depolama malzemesi olarak kullanıldı. Ancak etkileşim çok zayıftı. Benzer şekilde, çok sayıda bilim adamı metal hidritleri –geçiş metallerindeki hidrojen- inceledi ve bunlardaki etkileşimin çok kuvvetli olduğunu ortaya çıkarttı.

Yıldırım bu konuda şunları söylüyor: “Bu çalışmada biz bu iki sistemi, yani SWNTve geçiş metallerini birleştirdik. Sonuçta çok şaşırtıcı bulgularla karşılaştık, çünkü birleşik sistem tek tek SWNT veya metalden daha farklı özelliklere sahipti. Kısaca birleşik sistem, hidrojen depolama malzemesi olarak idealdi”.

 

 
| Ana Menu | E-Posta | Bilkent Üniversitesi Ana Sayfası |