Haziran 2002 , Yeni Asır(Dergi)

ÜNİVERSİTELİ GENÇLER BELEDİYENİN AÇTIĞI YARIŞMADAN ESİNLENDİLER

İZMİR LİMANI İÇİN YARIŞTILAR
Bilkent Üniversitesi peyzaj mimarisi öğrencileri, Alsancak-Turan bölgesi için ilginç projeler hazırladılar.

Ödüllerini Törenle Aldılar

Bilkent Üniversitesi'nin geleneksel yarışmasında İzmir Liman Bölgesi için proje üreterek ödül kazanan öğrenciler eserlerini Büyükşehir Çetin Emeç Galerisi'nde sergiledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Alsancak ile Turan arasında kalan bölgenin turizm, ticaret ve aktivite merkezi olarak geliştirilmesi amacıyla geçtiğimiz yıl açtığı 'İzmir Liman Bölgesi için Kentsel Tasarım Uluslararası Fikir Yarışması' Bilkent Üniversitesi öğrencilerine esin kaynağı oldu. Üniversitenin Peyzaj Mimarisi ve Kentsel Tasarım Bölümü son sınıf öğrencileri mezuniyet projesi için kendilerine İzmir Alsancak Liman Bölgesi'ni seçti.

39 Proje katıldı
Öğrencilerin hazırlamış olduğu 39 yeni proje, Bilkent, ODTÜ ve Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Danışmanı Cengiz Türksoy'dan oluşan jüri tarafından değerlendirmeye alındı. Bilkent Üniversitesi'nce "Barış Eyikan Kılınç" adına her yıl düzenlenen proje yarışmasında Özge Özdamar, Eda Ersoy ve Erkan Sağlam'ın eserleri ödüle layık görülürken, Hande Özdamar, Bağrım Çakmak, Altay Uğurlu ve Tamer Özaydan'ın projeleri de mansiyon ödülü aldı. Mezuniyet projelerinden oluşan sergi, 19 Haziran'a kadar Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Sanat Galerisi'nde açık kalacak. Limanın sadece bir bölümü yarışma konusu olarak ele alınırken, öğrenciler tarih, ekoloji, rekreasyon, teknoloji ve ticaret olmak üzere 5 ana tema üzerinde çalıştı.

Daha işlevsel Öğrenciler, projelerinde mevcut yapıları koruyup daha işlevsel hale getirmeye dikkat ettiklerini belirttiler. Bilkentliler geçen yıl da İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Kadıköy ve Harem'in düzenlenmesi uluslararası tasarım yarışmasını kendilerine konu olarak seçmişti.

Eserler Yurtdışında sergilenecek
Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Danışmanı Cengiz Türksoy, öğrencilerin belediyenin açtığı uluslararası yarışmadan etkilendiklerini belirterek, "Akademik projelerin bölgede uygulanması söz konusu değil. Belediye şehrin bir bölümünün dönüşümü ile ilgili bir yarışma açtı. Bu da mesleki birçok çevreyi heyecanlandırdı. Dolayısıyla güzel şeyleri ortaya çıkardı. Üniversitenin hocaları da bundan etkilendikleri için kendilerine konu olarak almışlar. Bu bizi çok memnun etti " dedi. Projeler Eylül ayında Budapeşte'de yapılacak Eclos peyzaj mimarisi konferasında örnek çalışma olarak sergilenecek.

Tarihi yapıları korudum
Yarışmada birincilik kazanan Özge Özdamar, farklı temalara yer verdiğini belirterek şunları söyledi: " Tarihi İzmir'e ve liman bölgesine göre nasıl yorumlarım diye düşündüm. Bölgede fabrika ve depo yoğunluğu çok fazla. Projemi 'Duvarların arkasındaki tarih' olarak isimlendirdim. Varolan yapıları eğitim, sanat, ticaret ve konaklama alanı olarak fonksiyonlandırdım. Liman Bölgesini korudum. Melez Çayı'nın sağ tarafındaki alana depolar koydum. Alsancak Tren Garı ve çevresindeki tarihi yapıyı değerlendirdim ve atıl mekanları kullanıma açtım. Ege mahallesinin konut dokusu sıkışık. Onu biraz açıp bahçeler oluştururak korudum. Sümerbank oldukça büyük bir yapı. Orayı kent kütüphanesine dönüştürdüm."