21 Nisan 2006, MİLLİYET

DNA DÜNYASINA YOLCULUK

Nobel Ödüllü D.Watson’ın sergisi, dünyanın önemli müzelerinden sonra şimdi de Ankara’da sergileniyor.

DNA’nın yapısını keşfederek, moleküler biyolojide yeni bir çağ açan bilim adamlarından Nobel Ödüllü James D. Watson’ın “DNA Dünyasına Yolculuk” sergisi, dünyanın önemli müzelerinden sonra şimdi de Ankara’da sergileniyor.

Watson, 1953’te, Francis Crick ile birlikte yaptığı çalışmalarla bilimde yeni bir çağ açacak keşfiyle DNA’nın bir nesilden diğerine nasıl bilgi aktardığını buldular. Watson, Crick’le bilimsel çalışmalarına devam ederken, bir yandan da yazarlık kariyerine başladı. Bugüne kadar 8 kitap yayınlayan Watson’un “Çift Sarmal” Romanı TÜBİTAK tarafından Türkçe’ye çevirildi. Watson, DNA molekülünün yapısını keşfettikten sonra, 1962’de Nobel Tıp ve Fizyoloji ödülünü aldı. Watson hala, yüz yıldır genetik konusunda araştırma yapan Cold Spring Harbor Laboratuvarları’nın başkanlığı görevini sürdürmektedir.

Buluşları da Sergide

Sergide, bilime önemli katkıları olan Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın “DNA’nın Onarımı” ve “Biyolojik Saatin Mekanizması” buluşları da yer alacak. Amerika’nın North Carolina Üniversitesi’nde çalışmalarını yürüten Sancar, hemen hemen her türlü DNA yarasını tamir etmekte kullanılan “nükleotid çıkarımlı onarım” sistemini tanımlayan bilim adamı olarak biliniyor. Sancar, güneş ışığı, fotolizaz geni ve gündelik saat arasında daha önce kimsenin aklına gelmeyen bir ilişki kurarak da, biyolojik saati ayarlayan kriptokrom düzeneğini keşfetmiştir. Sergi, Bilkent Üniversitesi Fen Fakültesi’nde 14 Ekim’e kadar açık kalacak.