21 Ağustos 2005, Yeni Asır

Şampiyonların Gözdesi Bilkent Üniversitesi

ÖĞRENCİ SEÇME SINAVI YERLEŞTİRME SONUÇARI DÜN AÇIKLANDI

Türkiye ikincisi İzmir Fen Lisesi’nden Serkan Sarıtaş, Bilkent Elektrik-Elektronik Bölümü’nü burslu olarak kazandı.

Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) yerleştirme sonuçlar açıklandı. ÖSS Türkiye ikincisi, İzmir Fen Lisesi mezunu Serkan Sarıtaş, Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Bölümü’nü burslu olarak kazandı. Sözel puan türünde 379.652 puan alan Türkiye ikincisi Sarıtaş, en çok okumak istediği bölümü seçtiğini söyledi. Sarıtaş “Ankara’da okumayı çok istiyordum. Ağabeyimde mühendislik okudu. Bilkent Üniversitesi’nin de sunduğu imkanlar bana ve aileme çok uygun geldi. Bundan sonra hedefim okul bittikten sonra iyi bir yerde iş bularak ÖSS’de yakaladığım başarıyı iş hayatıma da yansıtmaktır.” diye konuştu.

2 Bin Dolar

Bilkent Üniversitesi Serkan’a 350 milyon burs, laptop bilgisayar, özel yurtta tek kişilik oda ve 2000 dolarlık eğitim bütçesi imkanı sundu.

Yabancı dil Sınavı (YDS) İzmir birincisi Ayşe Savran Yeditepe Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü Sayısal İzmir İkincisi Bekir Topaloğlu Bilkent Elektrik-Elektronik Bölümü, Sayısal İzmir üçüncüsü Burak Güzeltürk ise Bilkent Elektrik Elektronik Bölümü’nü kazandı.

ÖSS Yabancı Dil’de Türkiye birinciliği ve üçüncülüğü kazanan Manisalı öğrenciler istedikleri fakülteye girmeye hak kazandılar. ÖSS Yabancı Dil Türkiye birincisi olan Manisalı Yıldız Dirmit, Ortadoğu Teknik Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü’nü seçti. Manisa Sancaklı Bozköy’de ailesi ile birlikte yaz tatilini geçirmekte olan Dirmit, “ ODTÜ İngilizce Bölümünü seçtim, öncelikle burs imkanı olması nedeniyle burayı tercih ettim. Okul süresince çok çalışarak İngilizce öğretmeni olacağım” dedi.

Ebru çok mutlu

Yabancı Dil’de Türkiye Üçüncüsü olan Turgutlu Anadolu Lisesi mezunu Ebru Erkul ise birinci tercihi olan Bilkent Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Mütercim Tercümanlık Bölümü’nde burslu olarak eğitim göremeye hak kazandı.

Sonuçları internetten öğrendiğini belirten Ebru Erkul, “Sonuçlar açıklanana kadar çok heyecanlıydım. Ancak ilk tercihim olan Bilkent Üniversitesi’ni kazandığımı gördükten sonra heyecanım yerini mutluluğa bıraktı. 2 yıldır süren stresimin son bulması beni mutlu ediyor. Lise ikiden bu yana hiç durmadan çalıştım hedefime ulaştım. Yeni hedefim Bilkent Üniversitesi’nden iyi bir derece ile mezun olmak” diye konuştu.

378 bin öğrenci üniversiteli oldu

Türkiye çapında tercih yapma hakkı olan 1 milyon 613 bin adaydan 890 bin 169’u tercihte bulundu. Bu adaylardan 378 bin 730’u üniversitelerin ön lisans ve lisans programlarına yerleşmeye hak kazanırken 15 bin 544 kontenjan boş kaldı. ÖSS’ye başvuran 7 bin 304 okul birincisinin bin dokuz yüzü açıkta kaldı.

2005-ÖSYS kontenjanlarından örgün yüksek öğretim programlarının,
*Devlet üniversitelerine 168 bin 182 lisans, 171 bin 326 ön lisans
*Vakıf üniversitelerine 20 bin 645 lisans, 8 bin 230 ön lisans
*Diğer ülkelerdeki üniversitelere 2 bin 169 lisans olmak üzere toplam378 bin 730 öğrenci yerleşti.
Üniversitelerde bin 310’u ön lisans olmak üzere 15 bin 554 kontenjan boş kaldı. Açık öğretim programlarına ise 229 bin 264 aday yerleşme şansı elde etti.

Birincilerin tercihi
2005 ÖSS ve Yabancı Dil sınavı (YDS) birincileri Boğaziçi, ODTÜ ve Bilkent Üniversitelerini tercih ettiler. Sözel, sayısal ve eşit ağırlıklı puan türlerinde birinciliği paylaşanlardan Gökhan Hacıahmetoğlu Boğaziçi Üniversitesi’ne, Serkan Sakar ODTÜ’ye, dil dil puanı birincisi Ebru Erkul, Bilkent Üniversitesi’ne yerleştirildiler. İlk 100'e giren adayların 58’i elektrik elektronik mühendisliği, 14’ü bilgisayar mühendisliği, 13’ü ise tıp tercihini yaptı.