25.01.2008, Akşam Gazetesi

85 MİLYON BİLİNMEYENLİ DENKLEMİ ÇÖZDÜLER

85 milyon bilinmeyenli denklemi çözdülerTÜRK BİLİM ADAMLARI DÜNYA REKORU KIRDI

Bilkent’li bilim adamları 85 milyon bilinmeyen içeren dünyanın en büyük elektromanyetik problemini çözdü. Çalışma, savunma sanayiinden tıbbi cihazlara kadar birçok alanda yenilik getirecek. Ankara’daki Bilkent Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar, 85 milyon bilinmeyen içeren dünyanın en büyük bilişimsel elektromanyetik problemini çözerek bir dünya rekoruna imza attı. önceki rekorda da isimleri bulunan ekibin başındaki Prof. Dr. Levent Gürel, “Bu çalışma geniş bir alanda yarar sağlayacak. Çalışma, daha az elektromanyetik dalga yaydığından insan sağlığına az zarar verecek bilgisayarların yapımından, çok hassas tıbbi görüntüleme cihazlarının üretilmesine kadar pek çok alanda yenilikler getirecek” dedi.

BİYOPSİ TARİHE KARIŞACAK

Prof. Dr. Gürel, “Bu çalışmayla örneğin sadece deri üstünde değil deri altında bulunan tümörlerin de yüksek çözünürlüklü görüntüleri elde edilebilerek biyopsi yapmadan tanı konulabilecek” diye konuştu. Doktora öğrencileri Özgür Ergül ve Tahir Malas’la birlikte yürüttükleri çalışmanın bir sonraki amacının 100 milyon bilinmeyenli denklemler çözmek olduğunu kaydeden Gürel sözlerini şöyle sürdürdü: Bu çalışma bilim dünyasında bugüne kadar karşılaşılan büyük, karmaşık ve önemli problemlere çözüm getirecek.

SÜPER RADAR SİSTEMLERİ YAPILABİLİR

Çalışmalarının, savunma sanayiinde radar, uydu ve uzaktan algılama sistemlerinde daha ileri teknolojilerin geliştirilebilmesinde kullanılabileceğini dile getiren Levent Gürel, “Uçan, yüzen ve karada hareket eden hedeflerin uzaktan algılanmasında kullanılacak teknolojik altyapısı şu anda hazır” dedi.