27.01.2009, Radikal Gazetesi

Erzurum’da Sanat ve Bilim

Erzurum’da Sanat ve Bilim TRT2'de yayımlanan 'Erzurum Köşesi' adlı programın konusu yerel mutfak ya da aşıklar değil; dünya çapında bilim ve sanat insanları. Her salı saat 23.30'da yayımlanan programın mekânı ise bir lise; ama sıradan bir lise değil. Bilkent'in kurduğu Erzurum Laboratuvar lisesi.

Türkiye'de bilim ve sanat eğitimini yaygınlaştırmak için Erzurum'da Ali İhsan Doğramacı Vakfı'nın katkılarıyla açılan Bilkent Erzurum Laboratuar Lisesi'nde hazırlanan programda müzik ve bilim alanında tanınmış isimler ve yapıtları tanıtılıyor. Programda müziğin farklı sunumları gerçekleştiriliyor. Vakfın, Doğu Anadolu'daki eğitim girişiminin halkalarından biri olan Bilkent Erzurum Laboratuar Lisesi öğrencileri, hocalarıyla konserde seslendirilecek eserleri anlayabilmek için 'Müzik Dinleme Sanatı' dersi alarak konserin ardından konuk sanatçılara sorular soruyor. İzleyicilerin de e-mail aracılığıyla katılıp sorular sorabildiği programın geçen hafta yayımlanan ilk bölümüne dünyaca ünlü piyanistimiz İdil Biret konuk olarak, Beethoven'in bestelerini yorumlayarak Erzurumlu öğrencilerin ve izleyicilerin sorularını yanıtlamıştı. Bu akşam ekrana gelecek ikinci bölümün konuğu ise dünya çapında bir piyanist: Vladimir Ashkenazy. Ashkenazy, öğrencilerin ve izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.