27.02.2007 Hürriyet ANKARA

AKUSTİK MİKROSKOP BÜYÜK ÖDÜL GETİRDİ

Başarılı Çalışmalarından dolayı Bilkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Abdullah Atalar, Uluslararası Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Birliği (IEEE) tarafından, 2007 yılı en üst düzey üyelik anlamına gelen “fellow” unvanına layık görüldü. Atalar, “fellow” unvanını alan 9. Türk bilim adamı oldu.

Atalar, merkezi New York’ta bulunan IEEE’nin dünyadaki en büyük meslek kuruluşu olduğunu belirterek, birliğin 250 bin üyesi bulunduğunu, üye olabilmek için elektrik mühendisi olma şartı arandığını ifade etti.

“Fellow derecesi, üyelerin her yıl binde birine veriliyor. Türkiye’de bu yıl bir tek bana verildi” diyen Atalar, bu unvanın saygın bir derece olduğunu, manevi değerinin yüksek olduğuna işaret etti.

Bu unvanın elektrik-elektronik mühendisliğinin her türlü alanında, biomedikalden savaş teknolojilerini kapsayan pek çok alanda verildiğini ifade eden Atalar, “Bu ödülün bana verilmesinin nedeni ‘akustik mikroskop ve atom kuvvet mikroskop’ çalışmalarımdır” dedi.

“Akustik mikroskopi” konusunda ilk çalışan kişilerden biri olduğuna dikkat çeken Atalar, çalışmasının yüksek frekanstaki ses dalgalarını kullanarak görüntü elde etme metodu olduğunu belirtti. Bu metotla yapılan cihazların Japon, Alman ve Amerikan firmalarınca üretilip satıldığını söyleyen Atalar, cihazın yarı iletken teknolojilerde kullanıldığını kaydetti.

“Atomik kuvvet mikroskop” çalışmasının ise yeni teknolojinin en önemli araçlarından biri olduğunu bildiren Atalar, “Bu cihaz da çok küçük boyutlarda görüntü almayı sağlıyor” dedi.