28.09.2008, Hürriyet Gazetesi - İnsan Kaynakları

Bilkent Artık İşadamlarını da Eğitecek

Günümüzde birçok şirketin geleneksel yönetici profili yerine, bilgi birikimi yüksek, ikna kabiliyeti güçlü yöneticilere ihtiyaç duyması, üniversiteleri de harekete geçirdi. Türkiye'deki birçok üniversite gibi Bilkent Üniversitesi'nin İşletme Fakültesi de üst düzey yöneticilerin eğitimi için "Executive MBA" (Yönetici MBA) programını uygulamaya başlıyor.

2008- 2009 akademik yılının ilk "Executive MBA" dersine 9 Ekim'de başlayacak olan Bilkent, Executive MBA yönetici eğitim programına katılmak isteyen kişilerin, üniversite mezunu, en az 3 yıllık yöneticilik deneyime sahip, iyi derecede İngilizce bilen, üst düzey yönetici olmaya yönelmiş, iletişim ve sosyal becerileri güçlü, liderlik ve girişimcilik özelliklerine sahip olmaları şartı koşuluyor.

20 ayda akredite Bilkent diploması

Program yönetim, hukuk, ekonomi/finans-muhasebe, bilgi teknolojileri, üretim, karar verme ve pazarlama olmak üzere beş modülden oluşuyor. Bu 5 modülden oluşan standart derslerin yanısıra, katılımcılara sözleşme yönetimi, ileri proje yönetimi, teknoloji yönetimi, tedarik yönetimi gibi dersler de verilecek. Dersler iki haftada bir cuma cumartesi günleri yapılacak. Eğitim dili Türkçe olan dersler, 20 ay sürecek. İşletme Fakültesi'nin akademik kadrosunun yanısıra, yurtdışından gelen hocalar da derslere girecek. 20 ay sonunda dersleri başarı ile geçen ve programı bitirenlere Bilkent Üniversitesi tarafından Executive MBA diploması verilecek.

Bu diploma, Bilkent İşletme Fakültesi'nin, dünyada işletme okullarını akredite eden kurumların başında gelen Association to Advance Collegiate Schools of Business'ın (AACSB) dünyadaki işletme fakültelerinin sadece yüzde 15'ine verdiği akreditasyonu alan Türkiye'deki tek işletme fakültesi olması nedeniyle de ayrı bir önem kazanıyor.

Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Erel, 23 yıldır MBA eğitimi veren Bilkent İşletme Fakültesi'nin, Ankara'daki sanayi kuruluşlarından gelen talepler, daha önceki yıllarda Türkiye'nin önde gelen şirketlerine verdiği yönetici eğitim tecrübeleri ve AACSB akreditasyonuna sahip tek işletme fakültesi olmaları nedeniyle cesaretlendiklerini ve üst düzey yöneticilere böyle bir eğitim verme kararı aldıklarını söyledi. Bilkent Üniversitesi'nin üst yönetimininden destek görmelerinin de etkisinin büyük olduğunu belirten Erel, programa ilişkin Hürriyet'e şu bilgileri verdi:

"Daha önceki tecrübelerimize dayanarak, üst düzey yöneticilerin de eğitime ihtiyaç duyduklarını, yöneticilerin eğitimleri sırasında edindikleri bilgilerin günümüzde hızla yenilenmesi gerekliliğinin ortaya çıkması, lisans ve yüksek lisans eğitimleri sırasında edinilen bilgilerin sınırlı raf ömürleri olması dolayısıyla periyodik olarak yenilenmesinin gerekmesi bizi böyle bir programı hayata geçirmeye iten en önemli faktörlerden oldu. Programa, çalıştığı şirketi tarafından desteklenen, aday gösterilen veya şirket sahibi üst düzey yöneticiler katılabiliyor. Bu programın ilk katılımcılarının sınıfının yaş ortalaması 35. Sınıfımız, iş tecrübesi olan, en az 3 yıllık yöneticilik deneyimine sahip adaylardan oluşuyor. Katılımcıların yöneticilik dışında ortalama 10 yıllık bir iş tecrübesi var. Yüzde 28'inin yüksek lisans tecrübesi bulunuyor. Master'in üzerine bu programa geliyorlar. Bu programın üst düzey yönetici olmaya yönelmiş tüm adaylar için yüksek katma değer yaratacağına ve küreselleşen dünyada rekabet edebilen şirketlerimizin kaliteli insan kaynağına katkıda bulunacağına inanıyorum."

MBA nedir?

MBA (Master of Business Administration - İşletme Yönetimi Mastırı) işadamı ve iş kadınlarına yönelik olarak geliştirilmiş lisansüstü bir yeterlik derecesidir. MBA programlarının amacı, öğrencileri bugünün rekabetçi dünyasında yönetim sorumluluğu üstlenebilecek bireyler haline getirecek şekilde eğitmektir. 20. yüzyılın başlarında ilk olarak Amerikan üniversitelerinde uygulanan MBA programları, son 20-30 yıl içerisinde, dünya genelinde işletme dalında alınması mümkün en üstün yeterlik haline gelmiştir. MBA mezunlarının diğer okul mezunlarına göre daha kolay iş buldukları, daha yüksek pozisyonlarda ve ücret düzeyinde iş hayatına adım attıklarına dair yaygın bir kanı da mevcuttur. "MBA", yönetici adaylarına yönelik bir eğitimi kapsarken, "Executive MBA", üst düzey yöneticilere yönelik, onların bilgilerini tazelemeleri amacıyla katıldıkları bir programdır.