29.03.2007 BUGÜN

KADIN AVCISI DON JUAN SAHNEDE

Eserlerini Alman dilinde veren ünlü İsviçreli roman ve oyun yazarı Max Frisch, çağdaş Alman tiyatrosunun ustalarından biri olarak kabul ediliyor. Oyunları 1960’lı yıllardan başlayarak dünya tiyatrolarında sahnelenmekte olan Max Frisch, kendine özgü dramatik bir üslubun yaratıcısı. Yazarın sanatsal ilgisinin odak noktasını güncel problemler oluşturuyor. Yazar, bilinen öykü, mit ve fablları ele alıp bunların aracılığıyla izleyiciyi yüzeyde görünen olaylar ötesindeki derin katmanlara götürüyor. Bu katmanlar günümüz insanının ihtiyazç duyduğu önemli bilgileri saklıyor.

Don Juan ya da Geometri Aşkı’nda Frisch, kadın avcısı Don Juan mitini yıkıyor. Kahraman, maneviyata değer veren bir entellektüel olarak ele alınıyor ve onu baştan çıkaran kimliğin istenmeden oluşturulduğunun altı çiziliyor. Don Juan, daha çok mutlak özgürlük düşüncesinin peşinde koşan, kendini tanımak, kendini gerçekleştirmek isteyen biri olarak gösteriliyor. Ancak ona dayatılan rolden sıyrılmasının mümkün olmadığını anladığında, insanların kendisinin cehenneme gittiğine inandıran bir oyun sahneye koyuyor. Böylece sevdiği geometri ile uğraşacak bol vakti oluyor ancak gerçekle yüzleşince asıl yenilgiye uğruyor.

Oyunun Yönetmeni Gürcistan Devlet Sanatçısı
Oyunun yönetmeni Giorgi Antadze, Tiflis Şota Rustaveli Devlet Tiyatro Enstitüsü’nün Dram Rejisörlük Fakültesi’nden mezun oldu. 1973-1975 yıllarında St. Petersburg’taki Komisarjevskaya Dramatik Tiyatrosu ile Moskova’daki Vakhtargov Dramatik Tiyatrosu’nda görev yaptı. Giorgi Antadze’nin sergilediği oyunlar arasında Moliere, Dürrenmatt, Şvars, Frisch, Wasserman, Derion, Brecht, Ionesco, Scribe, Pirandello, Ostrovski ve Gogol’un eserleri yer alıyor. Gürcistan Devlet Sanatçısı da Giorgi Antadze Şubat 1998’den itibaren Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro Bölümü, Rejisörlük Ana Sanat Dalı’nda öğretim görevlisi olarak çalışıyor. Bilkent Üniversitesi Oyunculuk Ana Sanat Dalı dördüncü sınıf öğrencilerinin sergileyecekleri oyun, 30-31 Mart ve 4-6-7 Nisan tarihlerinde Bilkent Tiyatro Sahnesi’nde izlenebilir.