5 Ocak Cuma - Hürriyet Gazetesi, Ankara

Kuğulu'ya öğrenci projesi

Peyzaj Mimarları Odası ve Kavaklıderem’in, Peyzaj Mimarlığı Kongresi kapsamında düzenlediği Kuğulu Park Kentsel Peyzaj Öğrenci Yarışması’na katılan projeler, Kuğulu Park için örnek yaklaşımlar ortaya koydu.

Projeleri Hürriyet Ankara’ya anlatan Bilkent Üniversitesi Öğretim Elemanı ve Peyzaj Mimarları Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Oktan Nalbantoğlu, yarışmaya Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden 10 grubun katıldığını belirtti.

…Nalbantoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in geçtiğimiz aylarda Kuğulu Park’tan yol geçirme kararı almasına atıfta bulunarak, şöyle konuştu:

“Yarışmaya katılan projelerin hiçbirinde yol ya da köprülü kavşak yoktu. Bu nokta çok ilginç çünkü bizim şartnamede böyle bir sınırlama yer almıyordu. Aklın yolu bir. Şehircilik anlayışı esas alınınca ortaya böyle bir manzara çıkıyor.”

…Yarışma sonucunda Bilkent Üniversitesi öğrencileri Soydan Alihan Polat, Efe Korkut Kurt ve Ahmet Yıldız’dan oluşan topluluk birinciliği elde etti. İkincilik ödülünü ise aynı üniversiteden Onur Basri Çamurlu kazandı.

Birinci olan ekibin projesinde, tasarımın dayandığı esas, “Tasarım kararlarının alınmasında öncelikli konu, Kuğulu Park’ın hem Kavaklıdere hem de tüm Ankara için varolan anlamını ve kendi çevresiyle olan görsel, işlevsel, tarihsel ve belki de sembolik değerini vurgulayarak, yeni, çağdaş bir yaklaşım getirmektir” diye açıkladı.

…Kuğulu Park bir yanda gelişmiş yaşlı ağaçları, bir yanda da kuğularıyla Kavaklıdere’nin imajında önemli bir yeri vardır. Bu imaj tasarım kararlarımız çerçevesinde aynen korunarak yeni bir form anlayışı ve Kavaklıdere şaraplarına ait villayı ve çevresini de içine alan bir bütünlükle parkın kullanım özelliklerini çeşitlendirmeyi amaçlamıştır” denildi…

…Kuğulu Park’ı bu tip aktivitelerin bir açık mekan merkezi gibi düşünerek, Kavaklıdere’nin gelecekteki kimliğine uygun, kültürel ve sosyal aktivitelere imkan sağlayan bir park haline gelmesine çalıştık. Buna bağlı olrak da bugünlerde sıkça gördüğümüz sinema ve tiyatrolara ait afiş, iki ağaç arasına sarılmış bez tanıtımlar gibi gerekli fakat hoş görünmeyen çözümlerin yerine parkın daha çok yaya akışının olduğu Tunalı-Atatürk Bulvarı’nı bağlayan geçiş kısmına bu tip kültürel faaliyetlerin tanıtımı için kullanılacak vizyonları, mimari elemanların birer parçası olarak tasarladık.

Polat, Kurt ve Yıldız’ın projesinde ayrıca, parka işlevsellik kazandıracak çözümlerde sunuldu:

“Arjantin Caddesi ile Tunalı Hilmi arasında kalan yoğun yaya aksını hem genişleterek hem de trafiği yavaşlatacak çözümlerle (yol üç şeride indirilerek açısı kaydırıldı) yaya kullanımını rahatlatmayı ve güçlendirmeyi hedefledik. Ayrıca parkın Tunalı’ya bakan kısımlarının insanların toplanma alanı ihtiyacını göz önünde bulundurarak, kademeli oturma yerlerini küçük bir plaza ölçeğinde kurgulayarak varolduğuna inandığımız toplanma mekanını ortaya çıkarmış olduk.”
 
| Ana Menu | E-Posta | Bilkent Üniversitesi Ana Sayfası |