28.07.2009, Cumhuriyet Gazetesi - Bilim Teknoloji

2009 TUBİTAK Ödüllerini Kazananlar Açıklandı

Bilkent’e Anlamlı Ödül 2009 Yılı TÜBİTAK Bilim, Hizmet, Teşvik Ödülleri ve TÜBİTAK Özel Ödülü ile TÜBİTAK-TWAS Teşvik Ödülüne ilişkin değerlendirme çalışmaları sonuçlandı. TÜBİTAK Bilim Kurulu tarafından 2009 yılında 1 Bilim Ödülü, 1 TÜBİTAK Özel Ödülü ve 16 Teşvik Ödülü ile 1 TÜBİTAK-TWAS Teşvik Ödülü verilmesine karar verildi. 2009 yılında Hizmet Ödülü verilmedi.

BİLİM ÖDÜLÜ, Temel Bilimler: Prof. Dr. Engin Umut Akkaya, Organik Kimya, Organik Süpramoleküler Kimya, Bilkent Üniversitesi, gerekçe:"Süpramoleküler kimya alanında moleküler algılayıcı ve bilgi işlemcilerin rasyonel tasarım, sentez ve uygulamaları konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları" nedeniyle.

TÜBİTAK ÖZEL ÖDÜLÜ, Temel bilimler: Dr. Taner Yıldırım: Deneysel ve Kuramsal Katıhal Fiziği ve NanoMalzeme Bilimi, manyeto-elektrik etkiler; National Institute of Standards and Technology (NIST). Gerekçe: "Deneysel ve Kuramsal Katıhal Fiziği ve NanoMalzeme Bilimi alanında alışılmışın dışında kalan üstüniletkenler, moleküler kristaller ve hidrojen depolama konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları" nedeniyle,

TEŞVİK ÖDÜLLERİ Temel Bilimler: Doç. Dr. Taylan Akdoğan: Nükleer ve Yüksek Enerji Fiziği, gerekçe 'Parçacık fiziği alanında nükleon yapısı ve nötrino konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları" nedeniyle. Doç. Dr. Nihat Sadık Değer: Süpersicim/M teorileri, Süperkütleçekim Teorileri, Boğaziçi Üniversitesi, Matematik Bölümü. Gerekçe: "Süpersicim/M teorileri alanında zar çözümleri ve 3 boyutlu süperkütleçekim konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları" nedeniyle. Doç. Dr. Tolga Etgü: Matematik-Topoloji, Koç Üniversitesi. Gerekçe"Düşük boyutlu manifoldların topolojisi alanında, özellikle simplektik 4-manifoldlar ve kontak 3-manifoldlar konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları" nedeniyle. Doç Dr. Mehmet Özgür Oktel: Yoğun Madde Fiziği, Bilkent Üniversitesi, gerekçe: "Yoğun madde fiziği alanında ultrasoğuk sistemlerin optik örgü ve girdap örgüsü dinamiği ve bu sistemlerin ışıkla etkileşmesi konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları" nedeniyle. Doç. Dr. Bayram Tekin: Yüksek Enerji Fiziği, ODTÜ, gerekçe:"Kütle-çekim kuramlarında korunan yükler ve kuantum alanlar teorilerinde faz geçişleri konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları" nedeniyle.

Mühendislik Bilimleri: Yrd. Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir: Nanoteknoloji, Bilkent Üniversitesi, Gerekçe:"Nanoteknoloji ve Nanobilim alanında Nanofotonik konusundaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları" nedeniyle Teşvik Ödülü verilmiştir. Prof. Dr. Günhan Dündar: Elektronik ve Mikroelektronik Tasarım, Boğaziçi Üniversitesi, gerekçe: "Mikroelektronik tasarım alanında analog tümdevre tasarım otomasyonu konusundaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları" nedeniyle. Doç. Dr. Fikri Karaesmen, Endüstri Mühendisliği, gerekçe: "Endüstri Mühendisliği alanında Yöneylem Araştırması - Rassal Modeller konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları" nedeniyle. Doç. Dr. Hakan Ürey, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Koç Üniversitesi, gerekçe: "Optik MEMS alanında MEMS lazer tarayıcılar ve mikro optik konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları" nedeniyle. Doç. Dr. Emre Alper Yıldırım: Bilkent Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği, gerekçe:"Yöneylem Araştırması alanında büyük ölçekli geometrik eniyileme problemleri için etkin çözüm yöntemlerinin geliştirilmesi konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları" nedeniyle

Sağlık Bilimleri: Doç. Dr. Kubilay Aydın: Radyoloji/Nöroradyoloji, İstanbul Tıp Fakültesi. Gerekçe: "Nöroradyoloji alanında metabolik ve toksik merkezi sinir sistemi hastalıklarının manyetik rezonans görüntülemesi, nöroplastisite, psikiyatrik hastalıkların görüntüleme bulguları konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları" nedeniyle. Doç. Dr. Doğan Erdoğan: Kardiyoloji, Süleyman Demirel Üni. Tıp Fak., gerekçe: "Kardiyovasküler alanında Ateroskeroz, hipertansiyon, koroner arter hastalığı risk faktörleri ve ekokardiyografi konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları" nedeniyle. Doç. Dr. Ahmet Korkmaz: Fizyoloji, Gülhane Askeri Tıp Akademisi, gerekçe:"Siklofosfamid kaynaklı hemorajik sistit alanında oluşum mekanizmaları konusundaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları" nedeniyle. Doç. Dr. Mehmet Özaydyn: Kardiyoloji, Süleyman Demirel Üni. Tıp Fak.; gerekçe: "Kardiyoloji alanında atriyal fibrilasyon, inflamasyon, oksidatif stres ve statinler konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları" nedeniyle.

Sosyal Bilimler: Doç Dr. Hatice Pınar Bilgin: Uluslararası İlişkiler, Bilkent Üniversitesi, Gerekçe: "Uluslararası İlişkiler alanında Yeni Güvenlik Çalışmaları konusundaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle. Doç. Dr. Şule Toktaş: Siyaset Bilimi, Kadir Has Üniversitesi, gerekçe:"Göç alanında transit göç kaçak göç göçün dokümantasyonu, uluslararası göç ve azınlık göçü konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları" nedeniyle Teşvik Ödülü verilmiştir.

TWAS TEŞVİK ÖDÜLÜ: Doç. Dr. Z. Özlem Keskin: Biyoloji, Koç Üniversitesi, "Hesaplamalı biyoloji alanında protein-protein etkileşimleri ve protein dinamikleri konusundaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalımaları" nedeniyle.