15.02.2001 - Yeni Şafak Gazetesi

Osmanlı Arşivine Dijital Koruma

Tarihi ve bölgesel birçok olaya ışık tutacak nitelikte yaklaşık 150 milyon belgeye sahip olduğu belirtilen Osmanlı Arşivi, güvence altına alınması ve kullanımının daha kolay hale getirilmesi amacıyla mikrofilmlere alınarak dijital ortama aktarılacak.  …Yazılım ve donanım kısmını, daha önce TBMM Kütüphanesi, Bilkent Ünivesitesi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’ndeki çalışmaları da yapan “Bordo Döküman Sistemleri Ticaret ve Sanayi A.Ş.” kazandı.

Şirketin Genel Müdürü Mehmet Tekin Haseki, belgelerin tasnif edildikten sonra kameralarla mikrofilmlere çekileceğini ve fihristlenerek dijital ortama aktarılacağını kaydetti. Arşivin İngiliz ve Fransız devlet arşivleri ile karşılaştırıldığını belirten Haseki, “Alanında, dünyada tek sayılabilecek böyle arşivdeki dökümanları, zarar vermeden, teknolojinin son imkanlarından yararlanarak arşivlemiş olacağız” dedi.

Tekin Haseki, bugüne kadar Osmanlı Arşivi’ndeki belgelerin sadece yüzde 10’unun tasnif edildiğine dikkat çekerek, yüzyıllardır günışığı görmemiş belgelerin hassasiyetini de göz önüne alarak, çalışmalarını peyderpey tamamlayıp, araştırmacıların hizmetine sunacaklarını bildirdi. Arşivleme işleminin, uzman kişilerle birlikte yürütüleceğini de belirten Haseki, “Belgelerin tasnifi yapıldıkça işlem hızımız artacaktır. Temel amaç, orijinal esere zarar vermemektir. Fotokopi işlemi, bu tür belgeler için çok zararlı ve mikrofilm dünyada bu alanda kabul edilen en iyi yöntemdir…

 
| Ana Menu | E-Posta | Bilkent Üniversitesi Ana Sayfası |