12 Ocak 2004, Sabah Gazetesi

İmece Usulü Kültür

Ege Mahallesi sakinleri, Bilkent Üniversitesi öğrencileriyle el ele verip, imece usulüyle semtlerine “Milli Kütüphane” yaptılar.

Mamak Ege mahallesi sakinleri ve Bilkent Üniversitesi öğrencileri, örnek bir işbirliği sergileyerek, mahalleye ‘Milli Kütüphane’ kazandırdılar.

Dört ilköğretim okulunun olduğu mahallelerinde kütüphane eksiğini gören muhtar Ali Kahraman’ın Mamak Kaymakamlığı, Mamak Belediyesi ve Kütüphaneler Genel Müdürlüğü’ne yaptığı başvurulardan olumsuz yanıt alması ortaya imece yöntemiyle yapılan kütüphane binasını çıkardı. Başvurularının, ‘Hem ödenek yok, hem de size yaparsak, diğer mahalleler de ister’ gerekçeleriyle reddedildiğini kaydeden Kahraman, ‘Mamak Belediyesi, ısrarımız üzerine Kentsel Dönüşüm Projesi içerisinde park olarak planlanan alanın bir köşesini kütüphane yapmamız koşuluyla bize verdi’ dedi.

‘Ödenek yok’ yanıtları karşısında yılmadıklarını ve ‘Kendi kütüphaneni kendin yap’ diyerek yola çıktıklarını anlatan Muhtar Kahraman, bina inşaatı için gerekli malzemenin bedelini kendi cebinden karşıladı. Mahalle sakinleri, eski geleneklerden imece yöntemini yeniden yaşama geçirdiler ve inşaatta çalışarak, kütüphane binasını inşa ettiler. İnşaat tamamlandıktan sonra raflara dizecek kitap arayan mahalle sakinleri, başvuru yaptıkları kurumlardan yalnızca İş Bankası’ndan 22, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 26 kitap edinebildi.

BİLKENT ÖĞRENCİLERİ İMDADA YETİŞTİ

Bu sırada devreye, bölgedeki ilköğretim okullarında eğitim gören çocuklara hafta sonlarında ders veren Bilkent Üniversitesi öğrencileri girdi. Üniversiteliler, arkadaşlarını harekete geçirerek, bağış kitap topladılar, diğer yandan mahalle sakinleri de evlerindeki kitapları getirdi ve kısa sürede 3 binin üzerinde kitap kütüphanenin raflarında yerini aldı.

MUHTARIN ÖNDERLİĞİNDE ÇALIŞTILAR

Kütüphaneye destek sağlayan Bilkent öğrencileri Mesut Şen, Figen Köroğlu, Şule Demir, Gülten Şen, Özkan Kahramangönüllü olarak kütüphane de ders çalışan çocuklara yardımcı oluyor, hem de istedikleri kitapları bulmalarını sağlıyorlar. Hafta sonları kendi istekleriyle ders vermekten ve sahip oldukları bilgiyi minik öğrencilerle paylaşmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade ettiler…