4 Mayıs 2000, Sabah Gazetesi - Başkent

Türkiye’nin İlk Vakıf Üniversitesi

Bilim, teknik, ve sanatta bir “Mükemmeliyet Merkezi” olma hedefiyle kurulan Bilkent Üniversitesi, Türkiye’nin “ilk vakıf üniversitesi” olarak tarihe geçti, 14 yıl önce öğretime başlayan üniversite, yüksek lisans ve doktora derecelerini yurt dışında aldıktan sonra bu ülkelerde çalışan birçok bilim adamını Türkiye’ye çekerek tersine bir beyin göçünü başlattı. Bilimsel dergilerde yapılan yayınlar ve bu yayınların diğer bilim adamları tarafından kullanılması, öğretim üyelerinin akademik olarak değerlendirilmesinde dikkate alınıyor.

Her öğretim üyesi, yıl sonunda, çalışmalarına ilişkin bir rapor hazırlıyor. Bilkent Üniversitesi Türkiye’de, öğretim üyesi başına uluslararası bilimsel dergilerde yayınlanmış makale sayısı açısından ilk sırada yer alıyor.

Öğrenci sayısı 10 bine ulaşan Bilkent’te, her dört öğrenciden biri üniversiteden burs alıyor. 40 değişik ülkeden yaklaşık 250 öğrencinin de eğitim gördüğü üniversitede, ortalama 11 öğrenciye 1 öğretim elemanı düşüyor.

Bilkent Üniversitesi’nin en önemli özelliklerinden birini kütüphanesi oluşturuyor. Kütüphaneye her yıl en az 2 milyon dolarlık yeni kitap ve dergi alımı yapılıyor. Haftanın 7 günü halka da açık olan kütüphane, zengin kitap ve süreli yayın koleksiyonu ile Başkent’teki diğer üniversite öğrencileri tarafından da sıklıkla ziyaret ediliyor…