24 Eylül 2001, Bizim Gazete

Şiirimizi dünyaya tanıtan kültür elçimiz

Şiirimizi Dünyaya Tanıtan Kültür Elçimiz TÜRKİYE'nin ilk Kültür Bakanı, çevirmen, şair, Prof. Talat Sait Halman'ın 70. doğum günü 15 Eylül Cumartesi akşamı kutlandı ve ona "Kültür Ufukları" başlıklı iki ciltlik armağan kitap sunuldu. Kitap, Halman'ın Kültür Bakanı, Kültür İşleri Büyükelçisi, öğretim üyesi, şair, çevirmen, edebiyat tarihçisi, eleştirmen, köşe yazarı, konferansçı ve hatip olarak yaşadığı kariyerindeki üstün başarılara bir armağan olarak hazırlandı. İstanbul Four Seasons Hotel'de düzenlenen yemekli toplantıda editör Jayne L. Warner kitabı tanıttı. Gilven Turan da Halman'ın birçok başarısı yanında gizlenen şairliğine dikkat çekerek, Halman'ın şiirlerinden örnekler sunmak üzere kürsüye davet etti.
Halman, yaptığı konuşmada Jayne'e, bu kutlama ve armağanın hazırlanmasına katkıda bulunan tüm kişi ve kuruluşlara, törene katılan dostlarına, onu yetiştiren ailesine ve özellikle de en büyük desteği olan eşi Seniha Hanım'a teşekkür etti. Halman, hem uzun yıllar birlikte yaşadığı Amerikalıların başına gelen büyük felaket, hem de dostlarıyla kucaklaşmaktan doğan duygusallığı okuduğu İngilizce ve Türkçe şiirleriyle salona taşıdı. Ama gene müthiş hatiplik sanatıyla kendi yazdığı Laz fıkralarını anlatarak bu hüzünlü havayı dağıtmayı, salonu ve kendini neşelendirmeyi başardı. Konuşmaların ardından Halman'ın "Ben Anadolu" oyununu İngilizce'ye kazandırarak çok büyük katkıda bulunduğu yazar Güngör Dilmen'in Halman'a duyduğu hayranlığı dile getiren tek perdelik oyunu 'Pantolog"un ilk temsili gerçekleştirildi. İki pantolonun diyalogundan oluşan 'Pantolog" Devlet Tiyatrosu oyuncuları İsmail İncekara ve Levent Özdilek tarafından Türkçe oynandı. Çok sayıda yabancı konuk için tüm kutlama boyunca simültane çeviri yapıldı. Törenin ardından verilen yemekte dostları ani ve kutlama konuşmaları yaptılar. Bu sohbetlerin ortak noktaları birleştiğinde Halman'ın çevresine duyarlı, dost, üretken ve üretkenliği teşvik eden, nazik, çalışkan, vatanperver örnek insan portresi çıktı.
Törene kitaba katkıda bulunan yabancıların yanı sıra Fazıl Hüsnü Dağlarca, Metin And, Doğan Kuban, Doğan Hızlan, Bozkurt Güvenç, Erendiz Atasü, Güngör Dilmen, Özdemir İnce, Güven Turan, Hilmi Yavuz ile İhsan ve Ali Doğramacı, Şakir Eczacıbaşı, Hıfzı Topuz, Metin Sözen, Erol Erdinç, Ersin Onay, Mustafa Şerif Onaran, Yekta Kara, Ali Taygun, Emre Kırdar, Hikmet Altınkaynak, Konur Ertop, Zeynep Oral, Evin İlyasoğlu gibi Halman'ın başarılarım yakından izleyen birçok dostu katıldı.
Törenin en önemli konuğu, sağlık sorunlarına rağmen törene katılan ve bir şiirini okuyarak Halman'ı kutlayan şair Fazıl Hüsnü Dağlarca'ydı. Büyük şair; "Aslında toplantılarda şiir okumam ama bu gece için özel olarak hazırlandım." dedi ve dakikalarca alkışlandı.
Kültür Ufukları Armağan Kitap "Kültür Ufukları/Culturel Horions"da dünyanın dört bir yanından yetmiş iki ünlü bilgin, gazeteci, çevirmen ve yaratıcı yazarın yazıları yer alıyor. Bu katkılar arasında şiirler, denemeler, bir oyun, öyküler ve bilimsel incelemeler bulunuyor. İki ciltten oluşan ve İngilizce olan armağan kitap Syracuse Üniversitesi yayınları ve Yapı Kredi Yayınları tarafından hazırlandı. Kitabin editörü ve bu projenin öncüsü, uzun yıllar Türkiye'de çalışan, Halman'ın başarılarının yakın tanığı olan Dr. Jayne L. Wamer. Warner'a Türkçe ve İngilizce tüm metinlerin gözden geçirilmesinde Yapı Kredi Yayınları danışmanı Dr. Güven Turan da büyük katkıda bulundu. Kayseri Sultan Han'dan alınan bir işlemeyle süsleyen iki cilt 59 resim de içeriyor.
Birinci cilt, "Talat S. Halman Armağan Kitabı' başlığını taşıyor ve 620 sayfadan oluşuyor. Bu ciltte, Warner'ın her iki dilde yazılmış olan girişini, "Tarih", "Sanat/Mimarlık/Arkeoloji","kültürel çalışmalar", "Şiir/Tiyatro/Roman", "Edebi Makale ve Eleştiriler" olmak üzere beş ana başlıkta toplanan katkılar izliyor. İkinci cilt 186 sayfadan oluşuyor ve "Talat Halman Bibliyografyası" başlığını taşıyor. Bu ciltte: "Monografiler", "Yazılar", "Şiirler", "Ders/ Söylev/Şiir Okumaları/ Konferans/Özel Programlar' ve yazılı basında yayınlanan röportajlar ile radyo, televizyon, film, videolarda yer alan röportaj. programlarından oluşan "Diğer Medya" olmak üzere beş ana başlıkta, kültürümüzü, özellikle de edebiyatımızı tanıtmaya hayatinin büyük bölümünü veren Halman'ın tüm çalışmaları sunuluyor. Bu kitabi edinmek isteyenler Yapı Kredi Yayınları'na baş vurabilir.