10 Mayıs 2000, Hürriyet Gazetesi - Ankara

…Bilkent’in Gözdesi Güzel Sanatlar

…1986’da Bilkent Üniversitesi’nin ilk fakültelerinden biri olarak açılan Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nde bugün beş bölüm yer alıyor. 14 yıldan beri fakültenin dekanlığını yürüten Prof. Dr. Bülent Özgüç, fakültede verilen eğitimi, “Daha yenilikçi, kuramsal ağırlığı daha fazla, öğrencilerin kendilerini geliştirmeye yönelik” diye niteliyor. Sağlam kültürel altyapı olduklarını söyleyen Prof. Özgüç, fakültede yeni teknolojilerle sanat öğretiminde yeni gelişmelere açık, dünya adamı yetiştirildiğinin altını çiziyor.

Güzel Sanatlar, İç Mimari ve Çevre Tasarımı, Grafik Tasarım, Peyzaj Mimarisi ve Kentsel Tasarım, İletişim ve Tasarım

…Fakültenin en büyük bölümü olan İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünde 627 öğrenci var. Çağdaş tasarım yöntemleri ile sadece kullanılır, sağlıklı mekanlar değil, çocuk, yaşlı ve sakatlar için de tasarım öğretiliyor. Bina fiziği, ergonomi, bilgisayar uygulamaları gibi kurumsal derslerle eğitim destekleniyor.

Grafik Tasarım bölümünde dünyada hızla gelişen reklamcılık ve grafik tasarım alanında gereksinim duyulan yaratıcı tasarımcılar yetiştirmek hedefleniyor. Öğrenci sayısı 175. Fakültenin en yeni bölümü İletişim ve Tasarım. Geçen yıl açılan bu bölümde sayısal ortamda görsel iletişim teorileri öğretiliyor. Amaç çağımızın yaratıcı ve sorumlu iletişimcilerini yetiştirmek. WEB sayfası düzenlemek de bu bölümün öğretileri arasında. Burada okutulan temel dersler diğer iletişim fakültelerindeki düzeyde. Buna ilaveten iletişim ortamında gelişen yoğun tasarım gereksimini düşünüldüğünden tasarım da bu bölüm için gerekli kılınmış. Henüz iki sınıfı, 98 öğrencisi var.

Peyzaj Mimarisi ve Kentsel Tasarım çevre sorunlarına çözümler üretmek, kentsel yaşamı kolaylaştırmak, yeşilin kullanılmasını yaygınlaştırmak amacına yönelik eğitim veriyor.

İletişim bölümü hariç diğer bölümlerde ilk iki yıl ortak eğitim veriliyor.

Fakültenin hazırlık sınıfı hariç öğrenci sayısı 1000 civarında. Türk ve yabancı toplam öğretim elemanlarının sayısı ise 77. Bu durumda 13 öğrenciye bir öğretim elemanının düştüğü şanslı bir fakülte. Bu kadar donanıma sahip, böylesine çağdaş bir eğitim alan Bilkent’li öğrenciler mesleki geleceklerini garanti altında görüyorlar haklı olarak… Resim atölyeleri, özgün baskı atölyeleri, TV salonu, video ve film laboratuarlarıla donanmış olan fakülte benzerlerini kıskandıracak nitelikte.

Başarı Dolu Bir Ömür
Prof. Dr. Bülent Özgüç Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı

1972 yılında ODTÜ Mimarlıktan mezun olduktan sonra, mimarlık yapmak yerine mimari çizimleri bilgisayara taşıyarak bilgisayar ortamında tasarım yapmanın yolunu açtı. Columbia Üniversitesi’nde yüksek lisans, Pennsylvania Üniversitesi’nde College of Arts’ta dersler verdi. Sonra ODTÜ ve ABD’de Fairchild şirketinde çalıştı. 1986 yılında Bilkent’te çalışmaya başladı.