2001 - Maydonose

Yeni Mezunlardan Kuğulu Park Projesi

Alihan Polat, Efe Korkut Kurt ve Ahmet Yıldız adlı üç gencin gözlemleri ve çalışmalarıyla üç ayda şekillenen proje, Kuğulu Park'a, içinde bulunduğumuz yüzyıla yakışır bir çehre kazandırabilir.

İsmini yıllar önce Viyana Belediyesi tarafından hediye edilen kuğulardan alan Kuğulu Park, Kavaklıdere semtinin adeta sembolüdür.
Ankara'nın başkent olduğu yıllarda Seğmenler Parkı'ndan Tarım Bakanlığı'na kadar uzanan Kavaklıdere, zamanla kuruyup doldurulmuş, kavaklarıyla ünlü dereden de geriye bir gölet kalmış. 1958 yılında belediye tarafından derenin gölet oluşturduğu kısım park haline getirilmiş. Yeşilden bolca nasibini alan park, nedense halk tarafından pek benimsenmemiş ta ki Vedat Dalokay Belediye Başkanı seçilene kadar. Dalokay zamanında şimdiki halini alan park, daha çok faydalanabilecek bir yer haline geldi. Başlarda onlarca kuğuyla estetik bir görüntüye sahip olan Kuğulu Park maalesef gün geçtikçe eski güzelliğini ve işlerliğini kaybetmeye başladı. Parkı daha modern bir görünüme kavuşturmak için de Kavaklıderem Derneği ve Mimarlar Odası bir yarışma düzenladi.
"Kuğulu Park Kentsel Peyzaj Öğrenci Yarışması"nda birincilik ödülünü de Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı'ndan mezun üç genç aldı. Alihan Polat, Efe Korkut Kurt ve Ahmet Yıldız'ın hazırladığı kentsel peyzaj projesi, Kuğulu Park ve çevresinin aslının bozulmadan daha çağdaş bir görünüme kavuşturulmasını amaçlıyor. Üç gencin iyi bir gözlem ve sıkı bir çalışmayla kısa zamanda hazırladıkları bu proje gerçekten de Kuğulu Park'a bulunduğumuz yüzyıla yakışır bir çehre kazandırabilir. Yalınlığın ön planda tutulduğu projede, çeliğin ağırlıklı olarak kullanılması düşünülmüş. Projede, havuz daha ön plana çıkarılmış, büfeler ve telefon kulübeleri çelik konstrüksiyondan planlanmış. Oturma yerlerinde taş ve çelik kullanılmış, parkın yanındaki yürüme yolu üzerinde beton kolonların taşıdığı monitörlerde kültür sanat bültenlerinin ve reklamların yer alması tasarlanmış. Mado dondurmacısının olduğu alan küçük bir anfi tiyatro haline getirilmiş, parkın içindeki kafetaryanın terası büyütülmüş ve çocuk parkı daha fonksiyonel bir kullanıma kavuşturulmuş. Şarap müzesinin yer aldığı, zemin taşlarının değiştiği projede tabii ki kuğulara, Ahmet Atilla Onaran'ın "Öpüşenler" isimli çelik heykeline, yeşile, daha doğrusu parkın özüne dokunulmadan Kuğulu Park'a iddialı ama çağdaş bir görünüm kazandırılmaya çalışılmış. Alihan Polat, Efe Korkut Kurt ve Ahmet Yıldız güzel bir projeye imza atmışlar, iyi de etmişler. Peki, bu proje hayata geçirilecek mi? Proje, Kavaklıderem Derneği tarafından uygulanması için Çankaya Belediye Başkanlığı'na önerilecek ama sonuç ne olur o bilinmez. Umarım harika olacak.