VİTAMİN NEDİR ?
Konuyu Hazırlayan:
Hem.Yasemin Yazgünoğlu
Vitaminler, sağlıklı
yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan organik
bileşiklerdir. Vitamin Latince yaşam anlamına
gelen “vita” sözcüğünden kaynaklanır.
Vitaminler yağda ve suda eriyenler olarak iki
gruba ayrılır .
YAĞDA
ERİYEN VİTAMİNLER : A, D, E ve K
vitaminleridir .
SUDA
ERİYEN VİTAMİNLER : B grubu vitaminler ile C
vitaminidir .
ÖNEMİ
A
vitamini Enfeksiyonlara karşı
direnci arttırır normal büyüme, üreme, kemik
ve diş gelişimi, görme için gereklidir.
Cildin tırnakların ve saçların sağlıklı
kalmasını sağlar. Diş ve dişetleri için
büyük önem taşır .
|
Kayısı,kuşkonmaz,maydanoz,ıspanak,
havuç,kereviz, marul, portakal, erik,
domates |
|
D
vitamini İnce bağırsaklardan
kalsiyumun emilmesine yardımcı olur, kalsiyumun
kemiklerde ve dişlerde tutulmasını sağlar .
|
Balık
yağı, balık, yumurta, tereyağı,
karaciğer, et, sebzeler, güneş |
|
E
vitamini Antioksidan etkilidir.
Alzheimer hastalığının ilerlemesini
yavaşlatıyor Yaşlı kişilerde bağışıklık
sistemini güçlendirir. Hücrelerin daha uzun
yaşamasını ve yenilenmesini sağlar .
|
Buğday,
tohumlu besinler, soya fasülyesi yağı,
arı sütü, ceviz, marul, tere, kereviz,
maydanoz, ıspanak, lahana, mısır
yağı, mısır, yulafta |
|
K
vitamini
Karaciğere gelen Kvitamini burada üretilen
bazı pıhtılaşma faktörlerinin yapımında
rol alır. Kvitamini takviyesi yanlızca
kanamalı hastalarda verilir.
|
Ispanak,kabak,
marul, yeşil domates, yeşil biber, inek
sütü, peynir, tereyağı, yumurta,
kırmızı et, pirinç, karaciğer,
mısır, muz, şeftali, çilek |
|
B1
vitamini
Kasların ve sinir sisteminin faliyeti için
gereklidir.Yetersizliğinde iştahsızlık,
huzursuzluk, bellek zayıflığı ve dikkat
azalması görülür.
|
Buğday,
kepek, bira mayası, taze sebze
meyve, koyun eti, sığır eti,
balık eti, yumurta, süt |
|
|
B2
vitamini
Eksikliğinde dilde kızarma, yanma hissi, ağız
çevresi ve dudaklarda kızarma, tahriş,
çatlaklar, gözlerde kaşıntı, yanma hissi,
katarakt oluşumu, saçların dökülmesi,
çocuklarda büyüme yavaşlaması, kilo kaybı,
sindirim sorunları oluşur .
|
Karaciğer,
böbrek, buğday unu, patates, et, süt,
yumurta, peynir, kepek, yeşil sebzeler,
havuç, fındık, yer fıstığı,
mercimek |
|
B3
vitamini Yetersiz
beslenme sonucu deriyi sinir sistemini tutan
pellegra adlı hastalık ortaya çıkar.
Hücrelerin oksijeni kullanabilmeleri için
gereklidir. Midede sindirimin temel taşları
olan asitlerin üretimini sağlar.
|
Bira
mayası, kepek, yer fıstığı, sakatat,
kırmızı et, balık, buğday,
baklagiller, un, yumurta, süt, limon,
kabak, incir, portakal, hurma |
|
B5
vitamini
Doğada bol olduğu için eksikliğine
rastlanmaz. Ayrıca bir miktar bağırsaklarda da
yapılmaktadır. Eksikliği kan şekerinde
düşme, ellerde titreme, kalp çarpıntıya
neden olur .
|
Karaciğer,
kırmızı et, tavuk, yumurta, ekmek,
sebzeler |
|
B6
vitamini
Sinir sistemi ve hormonların çalışmasını
düzenler.Vücudun savunmasında antikor ve
akyuvar oluşumunda rol oynar. Eksikliğinde
migren tipi baş ağrısı, kansızlık, ciltte
kuruluk, görme problemleri, uyuşukluk, adele
zayıflığı ve krampları oluşur .
|
Karaciğer,
böbrek, kırmızı et, balık, yumurta,
ekmek, sebzeler |
|
B11
vitamini Kırmızı
kan hücreleri ve sinir dokularının oluşumunda
aktif rol oynar. Hücre bölünmesi için
gereklidir. Bu etkisi ile büyümeyi de sağlar.
Anne karnındaki bebeğin sinir sisteminin
gelişimi için de gereklidir. Eksikliğinde
iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı, kusma,
ishal, baş ağrısı, unutkanlık, çarpıntı
gibi bazı kalp sorunları oluşabilir .
|
Karaciğer,
böbrek, kırmızı et, ıspanak, marul,
yumurta, ekmek, portakal, muz |
|
B12
vitamini
Besinlerle veya sigara gibi alışkanlıklarla
vücuda giren siyanürü etkisiz hale getirir.
Eksikliğinde dilde hassasiyet, şişme,
kızarma, hayal görme, depresyon, adalelerde
kasılmalar, sinir iltihaplarına bağlı olarak
el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, yanma
şikayetleri oluşur .
|
Karaciğer,
yürek, böbrek, kırmızı et, tavuk,
balık, süt, peynir, yumurta |
|
C
vitamini
Vücudumuz C vitaminini üretemez bitkiler ve
bazı hayvanlar bu vitamini üretebilmektedir.
Besinlerle alınan vitamin 2 saat içersinde
kullanılır 4 saat sonunda kandan uzaklaşır.
Yaraların iyileşmesini, damarların sağlıklı
olamalarını sağlar.Vücudun savunma sistemini
artırıcı etkisi vardır. Histamin yapımını
azaltarak allerjik olayların şiddetini
düşürür. Eksikliğinde diş eti kanamaları
ve çekilmeleri olur.
|
Siyah
üzüm, narenciye, çilek, kavun, karpuz,
yeşil biber, maydanoz, brokoli, havuç,
soğan, bezelye |
|
Web
sayfasının dizaynı Aytuna Devrim Canbul tarafından yapılmıştır.
|
Ana
Menu |
E-Posta
| Bilkent
Üniversitesi Ana Sayfası
|
|