ŞARBON NEDİR ? ( WHAT IS ANTHRAX ?)
Konuyu Hazırlayan: Dr.
Eda Sakbaş & Hem. Yasemin Yazgünoğlu & Yük. Bio Olcay Irmak
Şarbon kelimesi Türkçeye
Fransızcadaki charbon (kömür kelimesinden
geçti bunun nedeni şarbon hastalığının
mikrobunun temasla geçen türünde deride kara
lekeler oluşmasıdır. Şarbonun ingilizcedeki
karşılığı olan anthrax adı ise mikrobun
bilimsel adı olan bacillus anthricis ‘e
dayanıyor. Şarbon mikroskop altında şerit
halinde gözüken mikrobun ve bu mikrobun yol
açtığı bakteriyel enfeksiyon hastalığının
adıdır.
ŞARBON
HASTALIĞININ ÖZELLİKLERİ
Şarbon ot yiyen
hayvanlarda görülen bakteriyel bir enfeksiyon
hastalığıdır.Hastalığa yol açan mikrop
toprakta ve meralarda bulunur. Mikrop hayvanın
sindirim sistemine oradan da kana karışır
hayvanın tüm organlarının iflas etmesine
sebep olur Şarbon mikrobunun en önemli
özelliği “spor” denilen ve dış ortama son
derece dayanıklı yapılar oluşturmasıdır.bu
sporlar doğada toprakta yaygın olarak
bulunurlar ve çevre koşullarına oldukça
dirençlidir. Dış ortamlarda yıllarca
yaşayabilirler .
ŞARBON
İNSANA NASIL BULAŞIR?
Şarbonun insandan
insana bulaşması çok küçük bür ihtimaldir
hastalıklı hayvandan insana geçişi ise
şöyle olur :
- Hayvanda
oluşan şarbon yarasına temas ile
- Şarbonlu
hayvanın etinin yenmesi ile
- Şarbon
sporlarının bulunduğu havayı
soluyarak
Şarbon mikrobu
120 ºC’lik ısıya kadar yaşıyabilir,
hastalık insana 120 ºC’nin üstünde
pişirilen etlerden geçmez. Şarbon sporları
genellikle 1 ile 10 mikron büyüklüğünde
olduğu için uzun süre havada asılı kalabilir
ve solunum yoluyla havadan insana
geçer.Dünyayı sarsan şarbon teröründe
kullanılan mikrop ise laboratuvarda özel olarak
üretilip toz haline getirilen türdendir.
HASTALIĞIN
BELİRTİLERİ VE SEYİRİ
Bulaşma şekline
göre şarbon hastalığının belirtileri üç
gruba ayrılır.
- Deri
Şarbonu: Enfekte hayvanların deri,
kıl, yün gibi ürünleri ile temas eden
kişilerin ciltlerindeki sıyrık veya
kesiklerden bulaşır, bakteri derideki
sıyrıktan vücuda girer giriş
bölgesinde önce ağrı, sızı ve
kabartı oluşur. Kabartı çevresinde
ödem oluştuğu gibi bu hastalıklı
dokunun altı ülserleşir ve ağrısız
bir lezyon oluşur.
- Akciğer
Şarbonu: Şarbon bakterilerinin
havada asılı durumda olan sporlarının
solunum yolu ile alınmasından sonraki
bir hafta içinde soğuk algınlığına
benzer bir takım belirtilerle hastalık
kendini gösterir. Ateş, bitkinlik,
yorgunluk belirtileri gösterir birkaç
gün içinde de soluk alıp vermede
güçlükler başlar, hasta komaya girip
ölür.
- Bağırsak
Şarbonu: Hasta hayvan etlerinin
yenmesi ile bağırsak sisteminde iltihap
oluşur. Hayvan ürünlerindeki
sporların ağız yoluyla alınımı
sonucunda bağırsaklara yerleşir.
Belirtileri mide bulantısı, iştah
kaybı, karın ağrısı, kusma ve kanlı
ishaldir. Vakaların %25-60’ında
hastalık ölümle sonuçlanır.
ŞARBON
HASTALIĞININ TEDAVİSİ
Şarbon
hastalığının önlenmesinde en etkin tedavi
“kristal penisilin” ‘dir. Diğer bazı
antibiyotikler de kullanılabilinir. Şarbon
hastalığının özelliklerinden biri de geç
yapılan tedavinin sonuç vermemesidir.
Tedavinin
gerçekleşebilmesi için şarbon mikrobu ile
temastan en geç birkaç saat sonra ilaçların
alınması gerekmektedir, aksi takdirde tedavi
için geç kalınabilir.
ŞARBON
AŞISI
Şarbona karşı
en etkin korunma yöntemi aşılanmadır.
Başlangıçta 15 günde bir 3 doz, devamında 6
ayda bir 3 doz, sonrasında yılda 1 doz
şeklinde yapılır. Özellikle büyük ve
küçük baş hayvan yetiştirenlerle çiflik
işiyle uğraşanlar en önemli risk gruplarını
oluşturdukları için bu kişilerin salgın
zamanlarında, mutlaka aşılanması gerekir. Bu
aşı şimdilik laboratuvar personeli, hayvan
artıkları ile çalışan veya tehdit altında
bulunan askeri personel için kullanılmaktadır.
Merkezi Evrak ve
Arşiv Müdürlüğü tarafından gönderilen,
biyolojik ve kimyasal maddelere karşı şüphe
emareleri ve alınması gereken tedbirler
aşağıda belirtilmiştir.
ŞÜPHE EMARELERİ
- Zarfın veya
paketin üzerindeki posta damgası veya
gönderenin adı normal dışı bir
yerden geldiği izlenimi veriyorsa,
- Zarfın veya
paketin üzerindeki el yazısı yabancı
ise,
- Zarf veya
paket bir yana yatkın ve dengesiz ise,
- Paket ve
zarfın boyutları ile ağırlığı
arasında dengesiz bir sezgi var ise,
- Zarf 5 mm.den
daha kalın ise ,
- Zarfın
üstünde, altında ve yanlarında yay
izlenimi veren bir esneklik var ise,
- Zarf ve paket
üzerinde herhangi bir küçük delik
veya hazne deliği var ise,
- Normal
sayılamıyacak kokular var ise,
- Zarfın
içinde gevşeklik veya katılık
hissedilebilir ise,
TEDBİRLER
- Zarf veya
paket asla açılmamalıdır.
- İlgili
güvenlik birimi haberdar edilmelidir.
- Şüpheli
mektup veya paket izole edilmeli ve
kimsenin sokulamıyacağı bir yere
bırakılmalıdır. Sokulması muhtemel
kişiler ikaz edilmelidir.
- Şüpheli
mektup ve paketlerin ıslak elle
tutulmamasına ve ıslanmamasına özen
gösterilmelidir.
- Zarf emin bir
yere bırakıldıktan sonra eller ağıza
götürülmemeli ve eller iyice
yıkanmalıdır.
- Paket ve
zarfların ayırımı esnasında
biyolojik ve kimyasal maddelere karşı
maske ve eldiven takılmasına dikkat
edilmelidir.
|
Ana
Menu |
E-Posta
| Bilkent
Üniversitesi Ana Sayfası
|
|